Ekonomi

Taksi plakası fiyatları yüzde 30 düştü

"Yüzde 3'lük vergi yatırımcıyı uzaklaştırdı"

13 Aralık 2018 21:36

Yatırımcısına bu zamana kadar hiç kaybettirmeyen taksi plakası fiyatlarında büyük düşüş yaşanıyor. Bir zamanlar 2 milyon TL bandına dayanan fiyatlar şimdilerde yüzde 30'a yakın düşüşle 1 milyon 300 binli seviyelere kadar geriledi.

Kenan Biter’in Yeni Şafak’ta yer alan haberine göre, yaşanan düşüşün perde arkasında ise yatırımcının farklı alternatiflere kayması olduğunu iddia eden de var kazanç vergisi uygulaması ve korsana bağlayan da.

UBER-taksi geriliminin sert bir şekilde yaşandığı mart ayında fiyatlar 100 bin TL birden düşerek 1 milyon 600 bin TL seviyelerine kadar gerilemişti.

Görülmemiş düşüş

İstanbul Taksiciler Birliği Başkanı İrfan Öztürk taksi fiyatlarında yaşanan düşüşün bu zamana kadar görülmemiş bir seviye olduğunu belirtiyor. Öztürk, plaka fiyatlarının 1 milyon 800 bin bandından 1 milyon 300 bin bandına inerek 500 bin TL gerilediğini aktarırkensöz konusu düşüşte taksiler üzerinden yaşanan polemiklerin ve yönetimsel hataların da olduğuna vurgu yapıyor.

Aylık getirisi 8 bin TL

Otomotiv Yetkili Satıcılar Derneği İstişare Kurulu üyesi Mustafa Karayılan da taksi plakalarında yaşanan düşüşü doğruladı.

İşlerinin geçtiğimiz yıllara göre yüzde 80 civarında azaldığına dikkat çeken Karayılan, ''Tek tük plaka için talep oluyor. Şu an plakanın aylık getirisi 8 bin TL. Farklı getiri araçlarının 4 katı daha fazla kazandırmasından kaynaklı yatırımcı bu parayı o taraflara yatırıyor. O yüzden fiyatlarda bir düşüş yaşanıyor.'' diye konuştu.

Yüzde 3’lük vergi yatırımcıyı uzaklaştırdı

Sektörün öncülerinden taksi alım-satımı yapan bir firmanın yetkili ise taksi plaka fiyatlarında yaşanan düşüşü korsan hizmet veren araçlara ve geçtiğimiz Nisan ayında çıkan satışta yüzde 3 kazanç vergisi uygulamasına bağlıyor.

Altın gibi, yeniden 2 milyon TL'yi görecek

Sektör yetkilisi, artık satımlarda noterde gerçek bedel üzerinden yüzde 3'ün otomatikman kesilmesinin yatırımcının plakalara ilgi göstermesinin önüne geçtiğini kaydederek şöyle konuşuyor;

''Şu an fiyatlar 1 milyon 300 - 1 milyon 400 bin aralığında. Bu rakamlar bir ara 1 milyon 900 bin bandına kadar çıkmıştı. Taksi plakası altın gibidir. Düşer çıkar. Şu an hem satıcı hem de alıcı çok. Ama bu rakamlardan alanlar şunu bilir 2 milyona yeniden çıkacak bu fiyatlar.''

Plaka satışında yüzde 3 kazanç vergisi uygulaması sene başında uygulanmaya başladı. Uygulama ile plaka satışlarında noterde gerçek değer üzerinden harçlar direk kesiliyor. Bu da İstanbul'da hizmet veren bir taksinin plakasının satışında yüzde 30’luk düşüş öncesi 42 bin TL vergi anlamına geliyor.