Gündem

Tahliyesi beklenen Demirtaş için farklı dosyadan tutuklama istemi

AİHM duruşması geçti, savcılıktan yeni tutuklama adımı geldi

20 Eylül 2019 17:19

Ankara’da yargılandığı dosyadan tahliye edildikten sonra, hüküm giydiği cezadan tutuklu yattığı sürenin mahsup edilmesi için başvuru yapan ve tahliye edilmesi beklenen HDP eski eş başkanı Selahattin Demirtaş için Ankara Başsavcılığı’ndan çok tartışılacak bir adım geldi. AİHM’deki duruşmasının görülmesinin hemen ardından savcılık, Demirtaş’ın uzun süredir rafta bekleyen ve yargılandığı ana davanın da kapsamı içinde olan bir başka dosyayı devreye soktu. Savcılık, Demirtaş’ın bu dosyadan tutuklanmasını istedi. Tutuklama kararı verilirse, Demirtaş, hüküm giydiği cezanın infazı mahsup edilse bile serbest kalamayacak.

Demirtaş’ın ana dava dosyası Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor. 30’u aşkın dosyayı birleştirerek yargılama yapan mahkeme, AİHM’nin Türkiye’yi mahkum etmesine ve tahliyesini istemesine rağmen daha önce Demirtaş için tahliye kararı vermedi. AİHM kararından hemen sonra ise İstanbul’da görülen tek bir dosyadan Demirtaş’a verilen 4 yıl 8 aylık ceza onandı. Böylece Demirtaş, hükümlü hale geldi ve tahliyesi olanaksız kılındı. 

Türkiye ve Demirtaş, AİHM’deki bu dosyayı temyiz etti. 18 Eylül’de görülecek duruşma öncesi, Türkiye’nin AİHM kararını uygulamadığı yönündeki eleştirilerin gündeme getirileceği tartışıldı. Tam bu aşamada Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi, tahliye kararı verdi. Ancak hükümlü olduğu için tahliye olamayacağı yorumları yapıldı.

Ancak yattığı süre ve denetimli serbestlik uygulamaları, tahliyeyi yeniden gündeme getirdi. Yargılandığı davada tutuklu yattığı sürenin, kesinleşmiş cezasından mahsup edilmesi için başvuru yapıldı. Mahsupluk kararı verildikten sonra Demirtaş’ın avukatları denetimli serbestlik başvurusu yaptı. Böylece Demirtaş tahliye olabilecekti.

Raftan inen mükerrer dosya

AİHM’de 18 Eylül’deki duruşma geçtikten sonra, Demirtaş’ın tahliyesi beklenirken Ankara Başsavcılığı harekete geçti. 

Uzun zamandır rafta bekleyen 6-8 Ekim olayları ile ilgili bir dosya işleme konuldu ve Demirtaş, bu dosyadan tutuklanması istemiyle hakimliğe sevk edildi. Demirtaş’a da 6-8 Ekim olayları ile ilgili savunması soruldu. Demirtaş, cezaevinden SEGBİS ile yaptığı savunmada, yüz yüze ifade verme talebini iletti. Ancak savcılık buna rağmen sevk işlemi yaptı.

6-8 Ekim olayları ilgili suçlamalar ana dava dosyasında da bulunmasına rağmen açılan ve bugüne kadar kapatılmayarak rafta bekleyen bu dosyadan tutuklama kararı verilirse, Demirtaş, tahliye ve mahsup işlemine rağmen özgür kalamayacak.