Gündem

Tahliye edilen cinsel saldırı faili Hasan Bilgili’nin tekrar tutuklanması istenecek

Ç.B.’nin avukatı Aslı Arıhan da, Bilgili’nin re’sen tahliye edildiğini bu yüzden tahliye kararına karşı itiraz yolunun olmadığını söyledi

17 Haziran 2019 10:39

Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nde Ç.B.’ye yönelik cinsel saldırı suçundan tutuklanan Prof. Dr. Hasan Bilgili re’sen tahliye edildi. Ç.B’nin avukatı Aslı Arıhan, kararın itiraz yolunun kapalı olduğunu söyleyerek, Bilgili’nin tekrar tutuklanması için dilekçe vereceklerini söyledi.

Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nde görev yapan Prof. Dr. Hasan Bilgili’nin, 3 Nisan’da özel kliniği VCOM’da çalışan doktor Ç.B.’yi  şiddete maruz bıraktıktan sonra cinsel saldırıda bulunduğu Ç.B. tarafından söylenmişti. Kadının şikayeti üzerine 7 Nisan günü gözaltına alınan Bilgili, sevk edildiği Ankara 1’inci Sulh Ceza Hâkimliği tarafından tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. 
 

"Re'sen tahliye edilmiş"

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre cinsel saldırı faili Bilgili, 22 Mayıs’ta tahliye edildi. Ç.B.’nin avukatı Aslı Arıhan da, Bilgili’nin re’sen tahliye edildiği bilgisini verdi ve tahliye şeklinin hukukta çok uygulanmayan bir tahliye olduğunu ifade etti. Arıhan, bu yüzden tahliye kararına karşı itiraz yolunun olmadığını söyledi.  
 

"Emeklilikle ilgili dilekçe verdi"

Arıhan, Bilgili’nin tahliye olduktan sonra emeklilikle ilgili Ankara Üniversitesi Rektörlüğüne  bir dilekçe verdiğini; ancak dilekçenin henüz kabul edilmediğini ifade etti. Tahliye kararının ardından rektörlük ile görüştüklerini dile getiren Arıhan, “Hasan Bilgili’yi okullarında istemediklerini söylediler. Bilgili’nin devam eden soruşturması var; ama hakkında verilen bir ceza olmadığından, bir hukuk kurumu olan rektörlüğün ‘dilekçeyi almam’ diye bir durumu olamaz. Ama onaylayıp onaylamama durumuna göre değerlendirmemiz gerekecek. Rektörlükle bu konu bağlamında görüşeceğim” diye konuştu. 
 

"Savcını şikayetini düşünüyoruz"

Kadın örgütleri, odalar ve daha birçok kesimin  Ç.B.’nin arkasında olduğuna vurgu yapan Arıhan, Bilgili ile ilgili fail odaklı yayınların yapılması gerektiğini belirtti. Arıhan, “Cinsel saldırı çok hassas bir konu. Hasan Bilgili dosyası olarak bilinmesini istiyoruz. İki tane suç ortağı daha var. Onlarla ilgili bir şikayet daha vardı. O şikayetlerin de takibini yapacağız. Tekrar tutuklanmasıyla talebiyle ilgili dilekçe vereceğiz. Ayrıca gerekirse savcının da şikayetini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. 
 

"Öğrenciler birçok taciz olayına şahit"

Ankara Üniversitesi öğrencilerinden Esma Çağlak da, öğrencilerin fakülte içerisinde daha birçok taciz olaylarına şahit olduklarını; ama not kaygılarından dolayı dile getirmediklerini belirtti. Çağlak; ayrıca Bilgili’nin özel kliniği olan VCOM Veteriner Kliniği’nin adının MACO olarak değiştirildiğini ve hala işletildiğini de söyledi. 
 

"Mücadelemiz devam edecek"

Üniversite öğrencileri olarak adalet yerini bulup Bilgili’nin tekrar tutuklanması ve meslekten ihraç edilmesi için mücadelelerini sonuna kadar sürdüreceklerini ifade eden Çağlak, “Tecavüzcülerin elini kolunu sallayarak dolaşmaması için herkesi bu mücadeleyi büyütmeye davet ediyoruz” diye konuştu. 
 

Rektörlük önünde eylem

Öte yandan Veterinerlik Fakültesi öğrencileri, sosyal medyada, 19 Haziran Çarşamba günü saat 12.00’de Ankara Üniversitesi Rektörlüğü önünde "Tecavüzü aklamanıza izin vermeyeceğiz" sloganıyla eylem yapacaklarını duyurdu. 
 

Ne olmuştu?

Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Bilgili'nin, 3 Nisan akşamı sahibi olduğu veterinerlik kliniğinde nöbetçi hekim olarak bulunan 23 yaşındaki Ç.B.’ye fiziki şiddette bulunduğu sonra da cinsel saldırıda bulunduğu Ç.B. tarafından beyan edilmişti. Elinde darp edildiğine ve cinsel saldırıya maruz kaldığına dair raporu olan Ç.B.’nin şikayet etmesi sonucu Bilgili, 7 Nisan tarihinde tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Bilgili hakkında 3 yıl önce de taciz soruşturması başlatıldığı; ancak üzerinin örtüldüğü yönünde iddialar da ortaya çıkmıştı.