Gündem

Tahıl anlaşmasının kaderi ne olacak?: İşgal altındaki Ukrayna'nın lideri, İstanbul'da Erdoğan'la görüşecek

07 Temmuz 2023 12:15

T24 Dış Haberler

Rusya işgali altındaki Ukrayna'nın Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmek üzere bugün İstanbul'a gelecek. 

Zelenski ve Erdoğan, saat 19.00'da Vahdettin Köşkü'nde ikili görüşme gerçekleştirdikten sonra saat 20.00'de heyetlerarası görüşmeye geçecek.  Görüşmelerin ardından saat 21.00'da iki lider, ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Zelenski'nin ziyareti, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin başlamasından bu yana Türkiye'ye yaptığı ilk ziyaret olacak. Erdoğan, geçen ağustosta Ukrayna'ya giderek Zelenski ile Lvov kentinde görüşmüştü.

Erdoğan-Zelenski görüşmesinde ana gündem maddesinin Rusya'nın duruş değiştirmemesi durumunda 17 Temmuz'da sona erecek Tahıl anlaşması olacağı düşünülüyor. 

Rusya, Ukrayna’ya başlattığı saldırılar sonrasında Ukrayna’nın, deniz yoluyla yaptığı tahıl ihracatına ambargo uygulamıştı. Daha sonra Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) arabuluculuğunda Ukrayna ve Rusya, tahıl ürünlerinin dünya pazarlarına taşınmasına imkan sağlayan anlaşmaya imza atmıştı. Mayıs'ta iki aylığına uzatılan Tahıl Anlaşması, 17 Temmuz'da sona erecek.

Anlaşma, tahıl fiyatlarının küresel düzeyde yükselmesinin önüne geçmesi açısından önemini korurken Rusya, muhtemel bir uzatma için taleplerinin karşılanmadığını söylüyor.

Türkiye, anlaşmanın uzatılmasını istiyor. Ukrayna'nın tahıl ihracatçısı olarak önemi göz önüne alındığında, anlaşmanın uzatılmamasının küresel gıda fiyatlarını artırabileceği ifade ediliyor.