Dünya

Tahıl Anlaşması'ndan sonra, Rus tehditlerinin gölgesinde Ukrayna'dan yola çıkan ilk sivil kargo gemisi İstanbul'a vardı

18 Ağustos 2023 07:20

T24 Dış Haberler

Rusya'nın Karadeniz ticaret merkezlerini kullanan gemilerin hedef alınabileceğine dair tehditlerine rağmen Tahıl Girişimi'nin fiilen durmasının ardından ilk kez Ukrayna'nın Odessa limanından açılan sivil kargo gemisi İstanbul'a vardı. 

Çarşamba Ukrayna'dan ayrılan Hong Kong bandıralı Joseph Schulte gemisi, perşembe akşamı saat 21.51 sularında İstanbul'a ulaştı.

Joseph Schulte gemisi, olası bir Rus saldırısından kaçınmak için NATO üyeleri Romanya ve Bulgaristan'ın karasularını kullanarak uluslararası karasulara girmemeye çalıştı. 

Rusya'nın Ukrayna'ya Tahıl Anlaşmasından sonra tekrar fiilen uyguladığı blokajı kıran ilk gemi olan Joseph Schulte, Karadeniz'in batısında yol aldıktan sonra saat 06.52 sularında da Türk karasularına girdi. 

Rusya Savunma Bakanlığı, Joseph Schulte'nin Türkiye'ye yola çıkmasından birkaç gün önce, Karadeniz'de devriye gezen Rus gemisi Vasiliy Bikov'un Palau bayraklı Şukru Okan adlı Türk yük gemisine uyarı ateşi açtığını ve gemiyi durdurduğunu açıklamıştı. Ukrayna’nın İzmail Limanı'na hareket ettiği iddia edilen gemiye yasak kapsamına giren bir yük taşıyıp taşımadığının denetlenmesi amacıyla durması yönünde önce uyarı yapıldığı, ancak buna tepki vermediği, bunun üzerine uyarı ateşi açılarak durdurulduğu haber verilmişti.

Bakanlık, Şükrü Okan’a teftişin Ka-29 helikopteriyle gemiye inen askerler tarafından gerçekleştirildiğini dile getirmişti. Teftişin ardından geminin yoluna devam ettiği ifade edilmişti.

Rusya, 17 Temmuz'da Tahıl Anlaşması'na katılımını durdurduktan sonra Ukrayna'nın Karadeniz ve Tuna Nehri'ndeki liman altyapısını ve tahıl ambarlarını hedef olmaya başladı. 

Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov, geminin Rusya'nın Tahıl Anlaşması'na katılımını durdurmasından bir gün önceden, yani 16 Temmuz'dan bu yana limandan yola çıkan ilk gemi olduğunu bildirmişti. Joseph Schulte, savaşın başladığı Şubat 2022'den itibaren Odessa limanında mahsur kalmış durumdaydı.