Dünya Basınında Bugün

Tahıl Anlaşması fiilen sona erdi, Erdoğan yabancı yatırımcı için Körfez turunda, yapay zekada çocuk istismarı endişesi | Dünya Basınında Bugün

18 Temmuz 2023 09:39

T24 Dış Haberler

İngiltere'nin üst düzey emniyet teşkilatı, her 50 erkekten birinin çocuklar için risk oluşturduğunu söyleyerek, yapay zekanın çocuklara yönelik istismar vakalarını daha da körükleyebileceği uyarısında bulundu. ABD Başkanı Joe Biden, pazartesi günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu aralık ayında seçilmesinden bu yana ilk kez ABD'ye görüşmeye davet etti. Rusya, Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in (BM) arabuluculuğunda imzalanan, Rusya'nın işgalinden sonra Ukrayna limanlarında mahsur kalan milyonlarca ton tahılın dünyaya ulaştırılmasını sağlayan Tahıl Anlaşması'na katılımını durdurduğunu duyurdu. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkesinin zor durumdaki ekonomisine yabancı yatırım çekmeyi amaçladığı üç devletli Körfez turuna başlamak üzere Suudi Arabistan'a geldi.

18 Temmuz 2023'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Uyarı: Yapay zeka görüntüleri çocuk istismarını körükleyebilir

İngiltere'nin üst düzey emniyet teşkilatı, her 50 erkekten birinin çocuklar için risk oluşturduğunu söyleyerek, yapay zekanın çocuklara yönelik istismar vakalarını daha da körükleyebileceği uyarısında bulundu.

Ulusal Suç Ajansı (NCA), yetişkin nüfusun yüzde 1,6'sına tekabül eden 830 bin kadar yetişkinin çocuklar için bir dereceye kadar cinsel tehlike oluşturduğunu tahmin ediyor ki bu rakam, ajansın genel müdürü Graeme Biggar tarafından "olağanüstü" olarak nitelendirildi. Biggar, çevrimiçi istismar görüntülerinin bu tür davranışları normalleştiren "radikalleştirici" bir etkiye sahip olduğunu da sözlerine ekledi.


The Independent | Starmer çirkin “köpek düdüğü” politikası nedeniyle İşçi Partisi’nin isyanıyla karşı karşıya

İngiltere'de İşçi Partisi'nin lideri, Muhafazakarlar tarafından tasarlanan tartışmalı iki çocuk yardımı sınırını kaldırma planından geri adım atarak gölge kabinenin tepkisini çekti.

Sir Keir Starner'ın George Osborne'un politikasını iptal etme planlarından geri adım attığını gösteren son U dönüşü, arka sıra vekilleri tarafından kınandı ve gölge kabinenin tepkisine yol açtı. Gölge bakanlardan biri, The Independent'a bu hamlenin "son derece üzücü" olduğunu söyledi.
Köpek düdüğü terimi, köpek düdüğünü insanların duyamamasına referans olarak siyasette fark ettirmeden arkadan iş yapmak anlamına gelecek şekilde kullanılıyor.


The New York Times | Biden, Netanyahu'yu ABD'ye davet etti; tansiyonu düşürdü

ABD Başkanı Joe Biden, pazartesi günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu aralık ayında seçilmesinden bu yana ilk kez ABD'ye görüşmeye davet etti. New York Times, bunun "İsrail hükümetinin gittiği yön" sebebiyle ABD ile gerilen ilişkileri rahatlatacağını ifade etti. Netanyahu'nun ofisi, davetin İsrail liderinin Biden ile yaptığı "samimi ve uzun" bir telefon görüşmesinde geldiğini ifade etti. 


The Washington Post | Kiev, Kırım'a giden önemli köprünün bir bölümüne zarar verdi

Rus yetkililer, ilhak edilen Kırım'ı Rusya'ya bağlayan köprünün Ukraynalılar saldırıya uğradığını belirtti. Saldırıda iki kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. The Washington Post, Rus askerilerine teçhizat ikmalinde önemli rol oynayan köprünün büyük zarar görmediğini ve hızlıca tekrar servise başladığını vurguladı. Öte yandan gazete, Rusya'nın aynı gün içinde Tahıl Anlaşması'ndan çıktığını vurguladı.


Moscow Times | Kremlin: Ukrayna Tahıl Anlaşması, 'de facto' olarak sona erdi

Rusya, Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in (BM) arabuluculuğunda imzalanan, Rusya'nın işgalinden sonra Ukrayna limanlarında mahsur kalan milyonlarca ton tahılın dünyaya ulaştırılmasını sağlayan Tahıl Anlaşması'na katılımını durdurduğunu duyurdu.

Pazartesi günü Kremlin'den yapılan açıklamada, "Karadeniz Tahıl Anlaşması bugün itibarıyla artık de facto olarak yoktur" denildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in anlaşmayla ilgili duruşunu daha önce belirttiği ifade edilen Kremlin açıklamasında, kararla bugün Kırım Köprüsü'ne yapılan saldırı arasında bir bağ olmadığını ifade etti.

Rus devlet haber ajansı RIA Novosti'nin aktardığına göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, Tahıl Anlaşması'nın uzatılmasına karşı olduklarını Türkiye, Ukrayna ve BM'ye bildirdiklerini söyledi. 

RIA, Rusya'nın kısa süre içinde Tahıl Anlaşması'yla ilgili bir açıklama yayımlayacağını belirtti. 

Anlaşma kapsamında yaklaşık 33 metrik ton mısır, buğday ve diğer tahıllar Ukrayna'dan dünyanın çeşitli yerlerine gönderilirken, son gemi ise pazar günü Ukrayna limanından ayrıldı. MarineTraffic, Türk bandralı geminin, dün sabah 08:00’den biraz sonra limandan ayrıldığını ve İstanbul’a doğru yol aldığını bildirdi.

BM Güvenlik Konseyi, bugün Britanya Savunma Bakanı James Cleverly'nin başkanlığında "Ukrayna" başlığıyla toplanacak. Başka Avrupalı bakanların da katılımının beklendiği toplantıda tahıl anlaşmasının da gündeme gelmesi bekleniyor. 

Rusya, kendi tahıl ve gübresini ithal etmesi yönünde verilen sözlerin tutulmadığını gerekçe göstererek anlaşmayı uzatmama tehdidinde bulunuyor. Moskova ayrıca, anlaşma kapsamında tahılın söz verildiği üzere en yoksul ülkelere ulaştırılmadığını iddia ediyor. BM ise anlaşmanın gıda fiyatlarını küresel olarak yüzde 20 oranında düşürerek en yoksul ülkelere yardımcı olduğunu belirtti. 

Dünya Gıda Programı'na göre, anlaşma kapsamında ihraç edilen tahılın yüzde 46'sı Asya'ya, yüzde 40'ı Batı Avrupa'ya, yüzde 12'si Afrika'ya ve yüzde 1'i Doğu Avrupa'ya gitti. 

Rusya, geçen yıl içinde Tahıl Anlaşması'nı üç kez uzatırken, Kırım'da filosuna yapılan saldırının ardından ekim ayında kısa süreliğine katılımını askıya almıştı. 


Handelsblatt | Çin’de ekonomik risk

Alman ekonomi gazetesi manşetine Çin’in büyüme verilerini taşıdı.
Pandemiden sonra büyüme hala eski canlılığıyla geri gelmiyor. Çin'de deflasyon endişeleri artıyor.
Çin ekonomisi ilk çeyrekten ikinci çeyreğe sadece yüzde 0,8 oranında büyüdü. Bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla ekonomi yüzde 6,3 büyüdü, ancak bunun Şangay'daki karantina nedeniyle ekonominin sadece yüzde 2,5 büyüdüğü 2022'nin çok zayıf geçen ikinci çeyreğiyle ilgisi var.


Al Jazeera | Erdoğan Körfez turuna başlamak üzere Suudi Arabistan’a geldi

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkesinin zor durumdaki ekonomisine yabancı yatırım çekmeyi amaçladığı üç devletli Körfez turuna başlamak üzere Suudi Arabistan'a geldi.
Pazartesi günü Kızıldeniz kenti Cidde'ye inen Erdoğan, bu hafta içinde Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar'a gitmeden önce Kral Selman bin Abdülaziz Al Suud ve ülkenin fiili yöneticisi Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile bir araya geldi.