Gündem

Taha Akyol: Otoriter hülyalar yerine, demokrasimizi geliştirmeye bakmalıyız

"Sorun, Türkiye’de demokrasi ve hukuk devletinin kalitesiyle ilgilidir"

22 Mayıs 2019 07:31

Karar yazarı Taha Akyol, Türkiye'nin çok partili hayata alıştığını, değil totaliter, otoriter sistemi bile kabul edemeyeceğini söyledi. Akyol, "Otoriter hülyalar yerine, demokrasimizi geliştirmeye bakmalıyız" diyerek, "İktisadi gelişmemizi hızlandırmak için demokrasi, kuvvetler ayrılığı, bağımsız yargı, Merkez Bankası’nın, YSK’nın, BDDK gibi kurumların bağımsızlığını güçlendirmekten başka yol yoktur" hatırlatmasında bulundu.

Akyol'un "Otoriter kalkınma!" başlığıyla yayımlanan yazısının bir bölümü şöyle:

Türkiye’nin totaliter bir tecrübe için Rusya, Çin gibi kurban edeceği milyonlarca vatandaşı olamayacağı gibi böyle bir ihtimal de kesinlikle yoktur. 

Sorun, Türkiye’de demokrasi ve hukuk devletinin kalitesiyle ilgilidir. 

Türkiye yüz elli yıldır Batı modelini benimsemiş, siyasi kültürümüz bu yönde gelişmiştir. Sadece Tanzimatçılar ve Atatürk değil, Abdülhamid de bu görüşte idi. 

Yetmiş yıldır çok partili hayata alışmış Türkiye’ye değil totaliter, otoriter bir sistem bile topluma kabul ettirilemez. 

Otoriter hülyalar yerine, demokrasimizi geliştirmeye bakmalıyız. 

İktisadi gelişmemizi hızlandırmak için demokrasi, kuvvetler ayrılığı, bağımsız yargı, Merkez Bankası’nın, YSK’nın, BDDK gibi kurumların bağımsızlığını güçlendirmekten başka yol yoktur. 

Onun için “hukuk devleti” ve “kurallı piyasa” ekonomisi diyoruz.  

Zira istisnasız bütün hükümetlerimiz Batı’dan sermaye getirmeye çalıştılar. Ak Parti’nin başarılı zamanları da kanunlarımızı Avrupa standartlarına uyarlayıp Batı’dan sermaye getirdiği dönemlerdi. 

Yazının tamamı için tıklayın