Gündem

Taha Akyol: Erdoğan Türkiye değildir, Türkiye'nin, anayasal şartları belli ve süresi cumhurbaşkanıdır

"Siyaset biliminde buna “hubris sondromu” deniliyor, kibir demek… Uzun süre yüksek makamlarda bulunmanın, güç kudret sahibi olmanın yarattığı duygu..."

07 Haziran 2022 08:00

Karar gazetesi yazarı Taha Akyol, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "hain, alçak, nankör, kanalizasyon çukurunda debeleniyorlar, edepsiz kadın" gibi sözleri 2011 yılından itibaren kullanmaya başladığını ve giderek dozunu artırdığına işaret ederek, "Erdoğan, Cumhurbaşkanı sıfatının ön planda olduğu konuşmalarında bile daima gergin, sinirli, sürekli muhalefete ağır sözlerle hücum ediyor. Dış politikada ise diplomasi dilinde görülmeyen “ey” haykırışları, “bunlar Haçlı ittifakı” gibi sözler, Araplara “sen benim muhatabım olamazsın” yahut “topunuz bir Türkiye etmezsiniz” hitapları…

Fakat “Ey Obama”dan sonra “Ey Biden” nidaları gelmedi; “soykırım” demesine rağmen üstelik… Arap başkentlerini ziyaret ediyor, swaplar yapıyor. İsrail’in cumhurbaşkanını ağırlıyor. Hakkında çok ağır ifadeler kullandığı Sisi’yle ilişkileri düzeltme yolunda… Çünkü ağır ekonomik kriz ve Doğu Akdeniz’deki yalnızlık, “yedi düvelle mücadele”nin yanlış olduğunu maddi olarak, somut olarak, kaynakları tüketerek gösterdi" diye yazdı.

Erdoğan'ın "Dünyada her kim bu kardeşinize saldırıyorsa aslında Türkiye'ye saldırıyor demektir" sözlerine dikkat çeken Akyol, "Erdoğan Türkiye değildir, Türkiye’nin, anayasal şartları belli ve süresi cumhurbaşkanıdır. Kendisini Türkiye görmek muhalefete hain diye bakmasına yol açıyor… Diplomatik bir sorunla karşılaştığında veya dışarıdan kendisine eleştiri olduğunda bunu “yedi düvel saldırıyor” diye algılıyor, diplomasinin yerini öfkeli davranışlar alıyor.

Siyaset biliminde buna “hubris sondromu” deniliyor, kibir demek… Uzun süre yüksek makamlarda bulunmanın, güç kudret sahibi olmanın yarattığı duygu...

Erdoğan, kendi deyişiyle devleti “anonim şirket gibi yönetmek” ve bunun için CB sistemini getirmekle “aşırı güç” sorununa, kendi başarısızlıklarına kendisi yol açtı. Bu yüzden sürekli gergin, dili de buna göre..." ifadelerini kullandı.

Yazının tamamı için tıklayın...