Dünya Basınında Bugün

SYRIZA lideri partinin adını değiştirmek istiyor; ABD'den Britanya'ya "İsrail'e silah satışı" uyarısı | Dünya Basınında Bugün

04 Eylül 2024 09:48

T24 Dış Haberler

Bu yılın en ölümcül Manş Denizi geçişi girişimi sırasında toplam 12 göçmen botunun alabora olması sonucu hayatını kaybetti. Ölenler arasında 6 çocuk ve bir hamile kadın da bulunuyor. Üst düzey bir hükûmet kaynağı, ABD'nin ateşkes girişimlerine zarar verebileceği endişesiyle Britanya'yı İsrail'e silah satışlarını askıya almaması konusunda özel olarak uyardığını söyledi. Ukraynalı yetkililer, iki Rus balistik füzesinin Ukrayna’nın merkezindeki bir askeri enstitüye ve bir hastaneye isabet ettiğini, 51 kişinin öldüğünü, 271 kişinin de yaralandığını duyurdu. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Ukrayna’yı Rus saldırılarından korumak için daha güçlü füze sistemi ve daha fazla savaş uçağı çağrısında bulunarak Batı’dan gelen füzelerin yetersiz olduğunu vurguladı. Avrupa Birliği Deniz Misyonu, Kızıldeniz'de Yemen'deki Husiler tarafından hedef alınan ve hâlâ yanan Yunan bandıralı petrol tankerini çekme çabasından “ilerlemenin güvenli olmadığı” gerekçesiyle vazgeçildiğini duyurdu. SYRIZA lideri Stefanos Kasselakis, partinin yapısındaki radikal değişimin bir parçası olarak önümüzdeki kongrede partinin adının Çağdaş Sol Koalisyon olarak değiştirilmesi için bastıracak.

4 Eylül 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle... 

Independent | Manş Denizi'nde korku: Küçük teknenin alabora olması sonucu 12 göçmen öldü

Bu yılın en ölümcül Manş Denizi geçişi girişimi sırasında toplam 12 göçmen botunun alabora olması sonucu hayatını kaybetti. Ölenler arasında 6 çocuk ve bir hamile kadın da bulunuyor. 

Büyük bir hava ve deniz kurtarma operasyonuyla 53'ten fazla kazazede Gris-Nez noktası açıklarındaki sulardan çıkarıldı.

Bu yıl en az 31 kişi Fransa'dan İngiltere'ye geçmeye çalışırken öldü ya da kayboldu.


The Times | ABD, Britanya'yı İsrail'e silah satışlarını askıya almaması için özel olarak uyardı

ABD, İsrail'e silah satışını askıya alma konusunda Britanya'yı takip etmeyi reddetti ve yetkililer uluslararası insancıl hukukun ihlal edildiği sonucuna varmadıklarını söyledi. Britanya hükûmeti, silahların uluslararası insancıl hukukun ihlalinde kullanılabileceğine karar verdikten sonra ülkenin 350 silah ihracat lisansından 30'unu askıya almıştı.

Britanya, bu konuda ABD ile kamuoyu önünde bir ayrılık yaşıyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da kararı, “utanç verici” olarak nitelendirmiş ve kararın “sadece Hamas'ı cesaretlendireceği” uyarısında bulunmuştu. 

Üst düzey bir hükümet kaynağı, ABD'nin ateşkes girişimlerine zarar verebileceği endişesiyle Britanya'yı silah satışlarını askıya almaması konusunda özel olarak uyardığını söyledi.


The Wall Street Journal | Ölümcül Rus saldırısı, Ukrayna’nın hava savunmasının yeterliliği ile ilgili endişelere yol açtı

Ukraynalı yetkililer, iki Rus balistik füzesinin Ukrayna’nın merkezindeki bir askeri enstitüye ve bir hastaneye isabet ettiğini, 51 kişinin öldüğünü, 271 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Poltava’da gerçekleşen saldırı, hava savunma sistemlerindeki yetersizlik nedeniyle Ukrayna’nın Rus saldırılarına karşı savunmasız kaldığını ortaya koydu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Ukrayna’yı Rus saldırılarından korumak için daha güçlü füze sistemi ve daha fazla savaş uçağı çağrısında bulunarak Batı’dan gelen füzelerin yetersiz olduğunu vurguladı.

Zelenski, “Bir kez daha, bu teröre son verme gücüne sahip olanlara sesleniyorum. Ukrayna’da hava savunma sistemlerine ve füzelere ihtiyaç var. Rus terörüne karşı savunma sağlayabileceğimiz uzun menzilli kuvvetlere tam şu anda ihtiyacımız var. Ne yazık ki her geçen gün, daha fazla can kaybı anlamına geliyor” diye konuştu.


Al Arabiya | Kızıldeniz'de hâlâ yanan Yunan bandıralı geminin çekilmesinden vazgeçildi

Avrupa Birliği Deniz Misyonu, Kızıldeniz'de Yemen'deki Husiler tarafından hedef alınan ve hâlâ yanan Yunan bandıralı petrol tankerini çekme çabasından “ilerlemenin güvenli olmadığı” gerekçesiyle vazgeçildiğini duyurdu.

AB'nin Aspides Operasyonu tarafından yapılan duyuru, Sounion'u Kızıldeniz'de mahsur bırakırken ve 1 milyon varil petrolünü de dökme tehdidiyle karşı karşıya bıraktı.

AB misyonu, “Kurtarma operasyonundan sorumlu özel şirketler, çekme operasyonunu yürütmek için koşulların karşılanmadığı ve devam etmenin güvenli olmadığı sonucuna vardılar. Şu anda özel şirketler tarafından alternatif çözümler araştırılmaktadır" açıklamasında bulundu. 


eKathimerini | SYRIZA lideri, partinin ismini değiştirmek istiyor

SYRIZA lideri Stefanos Kasselakis, partinin yapısındaki radikal değişimin bir parçası olarak önümüzdeki kongrede partinin adının Çağdaş Sol Koalisyon olarak değiştirilmesi için bastıracak.

Önerilen yeni isim Yunanca'da, SYRIZA'yı kuran büyük partinin ilk adı olan Synaspismos terimini içeriyor.

Kasselakis ayrıca Salı akşamı partinin tüzük komitesinin yapacağı toplantıda, SYRIZA milletvekillerinin yeni bir organ olan ulusal konsey hariç, parti organlarında yer almalarına izin verilmemesini önerecek.