Dünya

Suudi Arabistan, tarihinin en büyük Arap-Çin iş buluşmasına ev sahipliği yapıyor: 10 milyar dolarlık yatırımda anlaşıldı

12 Haziran 2023 16:42

T24 Dış Haberler

Suudi Arabistan'ın ev sahipliğinde düzenlenen ve türünün en büyüğü olarak nitelendirilen 10. Arap ve Çin iş buluşmasının ilk günü, 10 milyar doları aşan yatırım anlaşmalarının imzalanmasına sahne oldu. 

Yatırım anlaşmaları kapsamında teknoloji, yenilenebilir enerji, tarım, gayrimenkul, madenler, tedarik zincirleri, turizm ve sağlık gibi sektörler yer alıyor.

Arabian Business'ın haberine göre, İmzalanan yatırım anlaşmaları arasında Amar Al-Oula ile Hong Konglu Zhonghuan International arasında Suudi Arabistan'da bir demir cevheri işleme tesisi kurmak ve eritme tesisleri için demir palet üretmek üzere 533 milyon dolarlık bir anlaşma ve ASK Group ile Çin Ulusal Jeoloji ve Madencilik Şirketi arasında, ülkenin batı kısmında yer alan Arap Kalkanı bölgesinde bir bakır madenciliği projesi kurmak üzere 500 milyon dolarlık bir anlaşma yer aldı.

Al-Safwa Buildings, Gizuba International Engineering ve Top Arabia International Engineering arasında Suudi Arabistan'da gelişmiş binaların inşası için 266 milyon dolarlık yatırım anlaşması da toplantının ilk gününde imzalandı.

Suudi Yatırım Bakanlığı ile Hong Kong'da bir Android yazılım geliştiricisi olan Hipopi Technology arasında turizm ve diğer bazı uygulamalar alanında uygulamalar geliştirmek üzere 266 milyon dolarlık bir anlaşma ve Suudi Demiryolları Şirketi SABATCO ile Çin hükümetine ait ve borsada işlem gören CRRC şirketi arasında 250 milyon dolarlık bir anlaşma da imzalandı.

Yatırım Bakanlığı ve Sanayi ve Mineral Kaynaklar Bakanlığı ile Sunda Industrial Manufacturing arasında imzalanan 150 milyon dolarlık anlaşma, Suudi Arabistan'da kostik soda, klor ve türevleri, klorlu parafinler ve kalsiyum klorür, PVC ve ilgili dönüşüm ürünlerinin üretilmesini amaçlıyor.

Ayrıca, Suudi Yatırım Bakanlığı ile Çinli elektrikli ve sürücüsüz araba üreticisi Human Horizons arasında 5,6 milyar dolarlık bir mutabakat zaptı imzalandığı bildirildi.

"Rekabet yerine işbirliği"

Suudi Enerji Bakanı, Krallığın dünyanın en büyük ikinci ekonomisiyle rekabet yerine işbirliği arayışında olduğunu söyledi.

Suudi Yatırım Bakanı Khalid Al-Falih, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi bölgeyle ticari bağlarını geliştirmeye çalışırken, Krallığın Çin'in Arap dünyasına açılan kapısı olarak hizmet edebileceğini söyledi.

Suudi Arabistan ve Çin arasındaki ticaret hacmi 2022 yılında 106 milyar dolara ulaşarak 2021 yılına göre yüzde 30 artış kaydetti.