Ekonomi

Suudi Arabistan'ın ardından Rusya da petrol arzını kısıyor

Brent petrol, kararların ardından 76 doları geçti

03 Temmuz 2023 12:59

Suudi Arabistan petrol üretimini gönüllü olarak 1 milyon varil/gün kısma kararını bir ay daha uzatmasının ardından Rusya da günlük 500 bin varil arz kısıntısı kararı aldı.

Suudi Arabistan'ın resmi haber ajansı SPA'nın haberine göre yapılacak üretim kısıntısı ile üretim Ağustos ayında 9 milyon varil/gün civarına inecek. Bu son yıllarda görülen en düşük üretim olarak kayıtlara geçecek.

Rusya Başbakanı Yardımcısı Aleksander Novak da, Rusya'nın global pazarlara petrol ihracatını azaltarak arzı kısacağını bildirdi.

Novak'ın verdiği bilgiye göre Ağustos ayında ihracat 500 bin varil/gün azaltılacak. 

Novak, "Petrol piyasasının dengede tutulması çabaları çerçevesinde Rusya Ağustos ayında global pazarlara ihracat miktarını gönüllü olarak 500 bin varil/gün azaltacak" dedi.  

Brent, yüzde 1,3 yükseldi

Kararların ardından brent petrol, yeni haftada yüzde 1,3'lük yükselişle 76,3 dolardan işlem görüyor.

Suudi Arabistan'ın liderliğindeki OPEC+ ülkeleri uzun zamandır petrol fiyatlarının yükselmesi için arz kısıntısı kararları alıyor. Geçen yılın mayıs ayında 120 doları aşan brent petrolün varil fiyatı, bu yıl 70 doların altına inmişti.

Yapılan hesaplamalara göre Suudi Arabistan'ın bütçe dengesini sağlayabilmesi için brent petrolün en az 80 dolar olması gerekiyor.