Gündem

Suruç'ta saldırıya uğrayan Şenyaşar ailesi hakkındaki iddianame kabul edildi

Davanın ilk duruşması 24 Mart 2020’de görülecek

27 Aralık 2019 14:17

Urfa'nın Suruç ilçesinde AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın yakınlarının saldırısı sonucu Şenyaşar ailesinden baba Hacı Esvet Şenyaşar, iki oğlu Celal Şenyaşar, Adıl Şenyaşar ile Mehmet Şah Yıldız’ın hayatını kaybettiği olayla ilgili 13 kişi hakkında hazırlanan iddianame kabul edildi. Davanın ilk duruşması 24 Mart 2020’de görülecek.

Suruç'ta Şenyaşar ailesine yönelik saldırının hastane boyutuna ilişkin incelemenin devam ettiğinin belirtildiği iddianame, sunulduğu Urfa 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Hazırlanan iddianamede tutuklu Fadıl Şenyaşar, yaralı kurtulan Ferit Şenyaşar’ın da aralarında olduğu 13 kişi, "öldürme, öldürmeye teşebbüs, yaralama, mala zarar verme, ateşli silah bulundurma" iddiaları ile suçlanıyor. İddianamede Fadıl ve Ferit Şenyaşar kardeşlerin yanı sıra AKP’li Yıldız’ın akrabaları olan Kenan, Abdurrahman, Mustafa, Nihat ve Süleyman Yıldız “müşteki şüpheli” olarak yer alırken, Enver, Ali, Mehmet ile İbrahim Yıldız, İbrahim Halil ve Mehmet Şimşek ise “şüpheli” olarak yer aldı.

Mahkeme, iddianamenin kabulü ile davanın ilk duruşmasının 24 Mart 2020 tarihinde görülmesine karar verdi.

Kabul edilen iddianame hakkında mahkeme verdiği ilk kararda "kamu güvenliği" gerekçesiyle davanın başka bir yere nakledilmesi için Cumhuriyet Başsavcılığına müzakere yazılmasını kararlaştırdı.

Ne olmuştu?

24 Haziran 2018 genel seçimlerinin hemen öncesinde Urfa’nın Suruç ilçesinde, 14 Haziran'da AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın korumaları ve yakınlarının Şenyaşar ailesine ait iş yerine yönelik saldırısı, yaralıların kaldırıldığı hastanede devam etmiş ve baba Hacı Esvet Şenyaşar ile çocukları Celal ile Adıl Şenyaşar yaşamını yitirirken, Ferit, Memet, Fadıl Şenyaşar’ın da aralarında olduğu 9 kişi ise yaralanmıştı. Olaydan sonra tedavi edildikleri hastanelerde gözaltına alınan yaralı kardeşlerden Fadıl Şenyaşar, "öldürmek" ve "yaralamak" iddialarıyla tutuklanmıştı.

AKP’li Yıldız’ın ağabeyi Mehmet Şah Yıldız’ın da yaşamını yitirdiği olaya dair somut ifadeler ve görüntüler olmasına rağmen, Yıldız ailesinden kimseye dokunulmamış, 17 ay sonra Enver Yıldız koruma ordusu ile geldiği Urfa Adliyesinde tutuklanmıştı.

Savcılık tarafından olaydan 18 ay sonra hazırlanan iddianamede ise Şenyaşarlara yönelik asıl saldırının yaşandığı hastane boyutu iddianame dışı bırakılmasının yanı sıra sağlam şekilde girdiği hastaneden kafası ezilmiş halde ölü olarak çıkan Esvet Şenyaşar’a dair tespite yer verilmedi. (MA)