Gündem

Suriyelilere yardımın kesilmesi: İçişleri Bakanlığı soruşturma başlattı, CHP'li Bolu Belediye Başkanı "Ben bunları söyleyerek sandığa girdim" dedi

03 Mayıs 2019 14:27

T24 Haber Merkezi
Gonca Tokyol

İçişleri Bakanlığı, CHP’li Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan hakkında kentteki Suriyelilere yapılan yardımın kesilmesiyle ilgili soruşturma başlattı. Suriyelilere yapılan yardımın kesilmesinin kendisinin seçim öncesindeki vaatlerinden biri olduğunu ve bunu yerine getirdiğini belirten Özcan, “Tavrımız net, söylediğimiz net. Abdestimden şüphem yok” dedi.

İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, bakanlıktaki basın toplantısında yaptığı nisan ayı değerlendirmesinde konuya dair, "40 civarında STK nefret ve toplumda kargaşaya yol açtığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Biz de bu suç duyuruları üzerine mülkiye müfettişleri görevlendirdik. Bu soruşturma sonucunda gereken neyse onu yapacağız” dedi.

Seçimler öncesinde CHP’nin Bolu milletvekili olarak görev yapan Özcan, mazbatasını alarak göreve başlamasının ardından, ‘Bolu Belediyesi’nden yabancı uyruklulara ayni ve nakdi yardım yapılmaması’ yönünde talimat vermişti. İlk resmi yazısını Bolu Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne gönderen Başkan Özcan, talimatında şunları kaydetmişti:

”Ülkemizde yaşamakta olan yabancı uyruklu kişilere Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP), Türk Kızılay’ı ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ‘Sosyal Uyum Yardımı’ adı altında yardım yapılmaktadır. Bu nedenle, ilimizde yaşamakta olan herhangi bir yabancı uyruklu kişiye Belediyemiz Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nden ayni ve nakdi yapılmaması hususunda, gereğini rica ederim."

Özcan: Tavrımız net, söylediğimiz net

İçişleri Bakanlığı, aradan yaklaşık 1 ay geçmesinin ardından Özcan hakkında soruşturma başlattı. Soruşturmayla ilgili T24’e konuşan Özcan, şunları söyledi:

“Soruşturma açabilirler. Tavrımız net, söylediğimiz net. Ben bunları söyleyerek sandığa girdim, söylediklerimde de soruşturma açılmasına sebep olacak bir şey yok. Abdestimden şüphem yok.”

Bolu Belediye Başkanı Özcan’ın Suriyelilere yönelik belediye yardımlarını kesmesi, ‘ırkçılık ve ayrımcılık’ eleştirilerine sebep olmuştu. DW Türkçe’den Burcu Karakaş, Bolu’ya giderek ‘Suriyelilere yardım tartışması’nı yerinde gözlemlemiş ve kent genelinde Suriyelilerin Türkiye devletinden maaş ve daimi yardım aldıkları algısı oldukça yaygın olduğunu aktarmıştı.

Bolu Valiliği de Özcan'ın demeçlerinin ardından yaptığı açıklamada, yardımların Birleşmiş Milletler (BM) Gıda Fonu tarafından finanse edilen "Sosyal Uyum Yardımı” (SUY) ve "Şartlı Eğitim Yardımları” olduğunu açıklamıştı.