Gündem

Suriyeli öğrenciler Meclis'te konuştu: Lise denklik diploması alınıp Türk üniversitelerine başvuruluyor

"Suriye geçici hükümetinin kurumları Gaziantep'te faaliyette, denklik belgesini onlar veriyor"

12 Kasım 2019 08:41

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde AKP'li Atay Uslu başkanlığında kurulan Göç ve Uyum Alt Komisyonu'nda geçen hafta Suriyeli üniversite öğrencilerinin sorunları ele alındı. Komisyona katılan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Suriyeli Atilla Malik Karadirek, muhaliflerin oluşturduğu Suriye geçici hükümetinin kurumları Gaziantep'te faaliyette olduğunu belirterek, "Geçici hükümetin Eğitim Bakanlığı lise diplomalarıyla ilgili denklik veriyor, bu belge ile Türk üniversitelerine başvuruluyor" dedi.

Sözcü'den Başak Kaya'nın haberine göre, Suriyeli muhaliflerin Gaziantep'te kurduğu ‘'Suriye Ulusal Koalisyonu Geçici Hükümeti'' Suriye vatandaşlarına Türk makamlarınca istenen belgeyi vermeye başladı.
 
TBMM Göç ve Uyum Komisyonu'na davet edilen Suriyeli öğrencilerden Malik Karadirek, “Muhaliflerin oluşturduğu Suriye geçici hükümetinin kurumları Gaziantep'te faaliyette… Her bakanlık var. Geçici hükümetin Eğitim Bakanlığı lise diplomalarıyla ilgili denklik veriyor, bu belge ile Türk üniversitelerine başvuruluyor” dedi. 
 

"Gaziantep'teki kurumların içinde bizim terör örgütü gördüklerimiz var mı?"

Komisyon toplantısında katılan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ise ‘'Onların içerisinde hangi kurumlar var, bizim terör örgütü gördüklerimiz var mı, yok mu?'' diye sordu. Suriyeli öğrenci Karadirek, “Lise mezunlarıyla ilgili olarak geçici hükümetin elinde liste var. Mezun olmuşsa yazı yazıyorlar” açıklaması da yaptı.

TBMM Göç ve Uyum Komisyonu Başkanı AKP Antalya Milletvekili Atay Uslu da, Gaziantep'e gidilerek bu hükümetin temsilcileri ile görüşme yapacaklarını açıkladı.

Vatandaş olan Suriyelilerin askerlik durumu

Sputnik'ten Yurdagül Şimşek'in haberine göre, kanunlarda 22 yaşını doldurduktan sonra Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçen yabancıların askerlikten muaf tutulduğuna dikkati çeken Karadirek, tutanaklara göre şöyle konuştu:

"Yabancı uyruklu vatandaşlarla ilgili Türkiye’de Millî Savunma Bakanlığına bağlı bir kanun tasarısı var. 22 yaşını dolduran yabancı uyruklu vatandaşlar T.C. vatandaşlığına geçerken 22 yaşını ve üzerini doldurduysa askerlikten otomatik olarak Türkiye’de muaf oluyor. Yasa numarası 1111. Suriye’den buraya gelmiş, hatta bazı kardeşlerimiz burada kendi çocukluğunu, gençliğini yaşadılar. Burada T.C. vatandaşı belki olacaklar önümüzdeki süreçte, belki olanlar vardır. Şimdi, ben dâhil olmak üzere de söylüyorum tabii bunu, Suriyeliler için kısa süreliğine de olsa bir askerliğe alınabilirler yani 22 yaş ve üzerini dolduranlar…"

Komisyon üyelerinden AKP'li Meliha Akyol’un, “Asker olmak istiyorsunuz, değil mi?” sorusuna “Tabii ki” yanıtını veren Karadirek, “Yani ben kendim için sadece bunu istemiyorum, benim için gururdur Türkiye Cumhuriyeti devletinde bir asker olmak ama kardeşlerimizden burada birisi vatandaş oluyorsa bu ülkenin toprağı, bayrağı, vatanı, milleti nedir yani onu hissetmesi, yapılması gerekiyor diye düşünüyorum” diye konuştu.

Bu sözler üzerine MHP’li üye Metin Nurullah Sazak da, "Zaten yüz yıl önce beraberdik, aynı topraklardaydık sen bakma. Şimdi sizleri ayrı bıraktılar bizden, yüz yıl önceki tarihte beraberdik” dedi.