Gündem

Suriyeli kadınlara hastanelerde tercümanlık yapan Havin Halil: Anestezi yapılmadan kürtaj yapılanlar var

"Kadın odadan çıktığında konuşamıyordu. Çok kötüydü. Yüzü bembeyaz olmuştu"

17 Mart 2019 11:07

İki yıldır KADAV'da (Kadınlarla Dayanışma Vakfı) çalışan ve Suriyeli kadınlara hastanelerde tercümanlık yapan Havin Halil, anestezi yapılmadan kürtaj olan kadınların varlığından ve "Niye hamile kalıyorsunuz!" diye azarlanan Suriyeli kadınların olduğundan bahsetti.

 

Gazete Duvar'dan Filiz Gazi'nin haberine göre, Havin Halil iki yıldır KADAV’da (Kadınlarla Dayanışma Vakfı) tercüman olarak çalışıyor. Bundan öncesinde ise IMPR (Uluslararası Orta Doğu Barış Araştırma Merkezi) bünyesi altında İstanbul’da hemen bütün hastanelerde bilhassa Suriyeli kadınlara tercüman olarak eşlik ediyordu. Suriyeli kadınların genellikle hastanelere yalnız gittiklerini, kocalarının bu sırada çalıştığını söyleyen Halil, anestezi yapılmadan kürtaj yapacaklarını söyleyince kadına “Dayanabilir misin?” diye sorduğunu anlattı. “Şu an tam sebebini hatırlamıyorum ama başka da gidecek hastane seçeneğimiz yoktu" diyen Halil, o günü, "Kadın odadan çıktığında konuşamıyordu. Çok kötüydü. Yüzü bembeyaz olmuştu. Yalnızdı. Kocasını aradım. Çünkü tek başına evine gidemezdi” sözleriyle anlattı.

Yine aynı kadının aynı hastanede daha önce de kürtaj olduğunu, cenin içinde kaldığı için kanamasının devam ettiğini ifade eden Halil, “Ultrasona girince cansız bebeğin içinde kaldığı görüldü. O zaman da anestezi yapılmadan kürtaj yapılmıştı” dedi.

Doğum esnasında kadınlara, “Bağırmadan yap, hadi bakalım kendi başına doğur!” dendiğini, şiddet uygulandığını bir çok kez kadınlardan dinlediğini paylaşan Halil, “Yaşlı bir kadın hamile olduğu için ebe tarafından azarlanmış, doğum esnasında pataklanmıştı. Sen yaşlı başlı kadınsın. Sen nasıl hamile kalırsın diye. Kadının zoruna gitmişti, ağlamıştı" sözlerini aktardı.


Gazete Duvar'dan Filiz Gazi'nin haber notu: Bir çok devlet hastanesinin adı geçiyor konuşmamızda. Havin’in isteği üzerine bu hastanelerin adını habere almıyorum. Tecrübelerine tanıklık ettiği kadınlarla iletişimi kesilmemiş olsaydı, kurumların adlarını yazmakta tereddüt etmeyeceğimin notunu düşmek isterim.