Gündem

Aydın Selcen: Öcalan’ın açıklaması küçümsenmemeli fakat Erdoğan'ın uzlaşıya yönelik bir adımı yok

Suriye uzmanı Aydın Selcen, Hakan Aksay'ın sorularını yanıtladı

13 Mayıs 2019 14:41

Suriye uzmanı Aydın Selcen, Abdullah Öcalan'ın 8 yıl sonra avukatlarıyla görüşmesini değerlendirdi. Öcalan'ın avukatları aracılığıyla yaptığı açıklama hakkında Selcen, "Küçümsenmemeli, yok sayılmamalı, böyle bir ortamda ‘onurlu barış’ diyor ve 2013 Newroz ruhuna işaret ediyor" yorumunu yaptı. Selcen, yeni bir çözüm süreci gelir mi sorusunu ise, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uzlaşıya, barışa yönelik bir adımı henüz yok" diyerek cevapladı.

Aydın Selcen, T24'ten Hakan Aksay'ın sorularını yanıtladı. 2011 yılından beri iç savaş halinde olan Suriye'yi değerlendiren Selcen, savaşın 'yavaşlamış' durumda olduğunu söyledi. Avrupa Birliği'nin "Aman bize mülteci gelmesin, Türkiye bir sur olsun arada" tutumunda olduğunu söyleyen Selcen, Rusya ve İran'ın Suriye'yi ayakta tutmaya çalışan güçler olduğunu söyledi. Selcen, Esad'ın enkaz altında kalmış bir devlette ayakta kaldığını belirtti.

Türkiye'nin dış politikasını eleştiren Selcen, "AKP iktidarında diplomasi, yerini halkla ilişkilere bıraktı" değerlendirmesinde bulundu. Aydın Selcen Türkiye'nin dış politikasını şöyle özetledi:

"Bir taraftan Fırat'ın doğusunda ABD’yle iş birliği, bir taraftan Şam’la konuşmayı reddetmek, Sudan’da destek olduğunuz Beşir devrilmiş vaziyette, Körfez’de sadece Katar’a oynuyorsunuz, aynı zamanda Ortadoğu Barış Planı denen ‘felaket’ sürmekte, S-400 alıyorum derken F-35 almaya talip olmak ve bütün bunları ekonomik kriz ortamında yapmak tutarlı bir dış politika değil"

Abdullah Öcalan'ın 8 yıl sonra avukatlarıyla görüşmesini yorumlayan Selcen, "Öcalan'ın açıklamaları küçümsenmemeli, yok sayılmamalı; böyle bir ortamda 'onurlu barış' diyor" dedi. Yeni bir çözüm süreci olabilir mi sorusuna ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uzlaşmacı bir adım atmadığı cevabını verdi.