Çevre

Suriye'de biri 5.2 büyüklüğünde peş peşe 4 deprem oldu, Hatay'da da hissedildi: Prof. Dr. Naci Görür'den açıklama

Geçen yıl Türkiye'de 6 Şubat'ta gerçekleşen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler, Suriye'nin kuzeyini de vurdu ve 13 Mart'a kadar 17 bin artçı sarsıntı yaşandı. Suriye'deki depremde en az 3 bin 680 kişi hayatını kaybetti, 14 bin 749 kişi yaralandı

13 Ağustos 2024 00:28

Güncelleme: 13 Ağustos 2024 05:26

T24 Haber Merkezi

Suriye'de 13 Ağustos akşam saatlerinde başlayan depremler, 14 Ağustos gecesinde de sürdü ve aralıklarla peş peşe 4 deprem meydana geldi. Suriye'nin Hama bölgesinde ilk olarak 3.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Ardından 5.2, 3.8 ve 4.4 büyüklüğünde üç deprem daha oldu. Merkez üssü Hama kenti olan depremler, Hatay'a yaklaşık 103 kilometre uzaklıkta meydana geldi, Yayladağı ile Altınözü ilçeleri doğrudan etkilendi. Depremler, 6 Şubat'ta büyük yıkım yaşanan Hatay'ın yanı sıra, yine deprem kentleri olan Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis, Adıyaman'da da hissedildi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Suriye'nin Hama bölgesinde saat 21.30'da 3.9 büyüklüğünde ve 24.77 derinliğinde deprem meydana geldiğini duyurdu. Ardından saat 23.56'da bu kez 5.2 büyüklüğünde ve 19.38 km derinliğinde deprem olduğu duyuruldu. 

Hama bölgesindeki üçüncü deprem saat 02.33'te 3.8 büyüklüğünde ve 25.81 km derinlikte meydana geldi. Son olarak saat 03.28'te 4.4 büyüklüğünde ve 25.75 km derinliğinde bir deprem daha oldu. 

Hama ve çevresinde yaşayanlar evlerinden dışarı çıkarak bir süre sokaklarda bekledi. Deprem sonrası can kaybı bildirilmezken, bazı bölgelerde elektrik kesintileri yaşandı.

Merkez üssü Hama kenti olan depremler, Türkiye'nin Hatay iline yaklaşık 103 kilometre uzaklığında meydana geldi, Yayladağı ile Altınözü ilçeleri doğrudan etkilendi. Hatay ve çevre illerden Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis, Adıyaman'da da hissedildi. 6 Şubat'ta Suriye'nin kuzeyinde de depremler meydana gelmiş; en az 3 bin 680 kişi hayatını kaybetmiş ve 14 bin 749 kişi yaralanmıştı.

Prof. Dr. Naci Görür: Endişe etmeyin

Depremlerin ardından X hesabından açıklama yapan deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, "Suriye’de peş peşe deprem. İlki öncü diğer 5,5 ‘luk ana deprem. Depremler Hatay’daki Ölü Deniz Fayının devamı üzerinde ve Hama yakınlarında. Suriye’deki Ölü Deniz Fayının Türkiye’deki devamı Arap Levhası üzerindeki faylar hariç kırıldı. Biz jeologlar buralarda deprem olabileceğini bekliyorduk. Ölü Deniz Fayı üzerinde Hatay civarında afete varabilecek bir hareket beklemiyoruz, endişe etmeyin" dedi. 

 

Hatay, Kilis ve Osmaniye Valiliklerinden açıklama

Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, ilk belirlemelere göre kentte deprem nedeniyle olumsuz bir durumun meydana gelmediği belirtilerek, şunlar kaydedildi: "112 Acil Çağrı Merkezi'ne herhangi bir ihbar gelmemiştir. Tedbir ve keşif amaçlı depremden etkilenen Yayladağı ilçe merkezine AFAD Arama Kurtarma ekibi yönlendirilmiştir. Gelişmeler takip edilmektedir."

Kilis Valiliğinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada da, "Suriye Hama'da meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki deprem ilimizde de hissedilmiştir. Deprem nedeniyle ilimizde can ve mal kaybımız bulunmamaktadır. Ekiplerimiz sahada incelemelere devam etmektedir. Tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileriz" denildi.

Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz da sosyal medya platformu X'teki hesabından yaptığı paylaşımda, sarsıntının kentte hissedildiğini belirterek, "Hamdolsun şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk yok. Osmaniye'mize geçmiş olsun. Allah beterinden korusun"  ifadelerini kullandı.