Kültür-Sanat

Sürgün, tutuklama ve edebiyatla geçen bir ömür; yazar Demir Özlü hayatını kaybetti

Tezer Özlü'nün de abisi olan Demir Özlü 86 yaşındaydı

13 Şubat 2021 17:44

T24 Haber Merkezi

Edebiyatın önemli isimlerinden Demir Özlü hayatını kaybetti.

86 yaşında hayatını kaybeden, Tezer Özlü ile yazar ve çevirmen Sezer Duru'nun  ağabeyi olan Demir Özlü'nün bir süredir sağlık sorunları yaşadığı öğrenildi. 

1935 yılında İstanbul-Vefa'da doğan Demir Özlü, hayatı boyunca birçok öykü ve romana imza attı. 

Bir Beyoğlu Düşü anlatı kitabı Atıf Yılmaz'ın yönettiği, senaryosunu Ümit Ünal'ın yazdığı "Hayallerim Aşkım ve Sen" filmine uyarlandı. 

12 Mart askeri muhtırası döneminde tutuklandı, 12 Eylül darbesi sonrası ise vatandaşlıktan çıkarıldı.

Öykü ve romanlarıyla tanınan 1950 kuşağının önde gelen yazarlarından Demir Özlü,  üniversite tezlerine de konu oldu. 

Ardahan Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı bölümünden Dr. Sevda Geçen'in 519 sayfalık doktora tezinde Demir Özlü'nün "Düşünceye dayalı, felsefeyle beslenen edebiyatı savunduğu" belirtilirken Özlü'nün 50 kuşağının modern Türk Edebiyatı'na getirdiği yeniliklerden birinin de “Bilinçaltının kapılarını açmak" olduğu ifade edildi.

32 eseri bulunan Demir Özlü, “Bunaltı”, “Öteki Günler Gibi Bir Gün”, “Bir Uzun Sonbahar”, “Bir Küçük Burjuvanın Gençlik Yılları”, “Amerika 1954”, “İthaka'ya Yolculuk” adlı roman ve öykülerinin yanı sıra, “Bir Beyoğlu Düşü”, “Berlin'de Sanrı”, “Kanallar”, “Önünde Boş Bir Uzam”, “İşte Senin Hayatın” adlı anlatı kitaplarını kaleme aldı.

12 Eylül darbesinden sonra vatandaşlıktan çıkarılan ve vatandaşlığını yeniden kazandıktan sonra hayatını İstanbul ve Stockholm'de geçiren Demir Özlü'nün “Sürgünde On Yıl”, “Berlin Güncesi”, “Paris Güncesi”, “Ne Mutlu Ulysses Gibi”, “Kanal Kentlerinde”, “Paris Günleri” gibi anı ve gezi kitaplarıyla, “Boges'in Kaplanları”, “Kentler, Kadınlar, Yazarlar”, “Samuel Beckett'in Terzisi” başlıklarıyla yayımlanmış deneme türünde eserleri bulunuyor.

Ayda Özlü Çevik: Onun İstanbul'unu yok edenlerden biriyle aynı gün veda etti

Demir Özlü'nün kızı Ayda Özlü Çevik, vefat haberini Facebook hesabından duyururken, şu ifadeleri kullandı:

"Sevgili babam Demir Özlü bugün dünyaya veda etti. Kentleri, özellikle de İstanbul'u, Beyoğlu'nu çok güzel betimledi öykülerinde, anlatılarında ve romanlarında. Onun İstanbul'unu, Beyoğlu'nu kente bambaşka bir gözle bakarak dönüştürüp yok edenlerden biriyle aynı gün veda etti. Yazdıklarıyla çok uzun yaşayacak. Onu tanıyan, seven tüm dışlarım başımız sağolsun. Mesajlarınız bana güç verdi. Var olun"

Demir Özlü Kimdir?

Demir Özlü, 1935'te İstanbul -Vefa'da doğdu. Ödemiş İstiklâl İlkokulu, Ödemiş Ortaokulu, İstanbul Kabataş Erkek Lisesi'nde (1953) okudu.

İlk şiiri Kabataş Lisesi öğrencilerinin çıkardığı Dönüm Dergisi ve daha sonra Türk Dili dergisinde yayınlandı. 1959 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi.

1961-1962 arası Paris'te Sorbonne Üniversitesi'nde felsefe okuduktan sonra Türkiye'ye dönerek İstanbul Üniversitesi Hukuk Felsefesi ve Metodoloji Kürsüsü'nde 4 yıl asistanlık yaptı.

Siyasal eylemleri nedeniyle işine son verilince avukatlık yapmaya başladı. 1969'da "Sakıncalı" olarak askere gitti ve yedek subaylık hakkı elinden alınarak Muş'ta çavuş olarak askerlik görevini tamamladı.

1971'deki askerî müdahaleden sonra bir süre tutuklu kaldı. 1979'da Stokholm'e yerleşti. 12 Eylül 1980 darbesinden sonra vatandaşlıktan çıkarıldı. Türkiye'ye 1989'da dönebildi.

Bu tarihten beri Stokholm ve İstanbul'da yaşıyor. İlk şiiri Kabataş Lisesi öğrencilerinin çıkardığı Dönüm, daha sonra Türk Dili dergisinde yayınlandı. Öykü, deneme, eleştiri ve çevirileri Mavi, A, Pazar Postası, Yeni Ufuklar, Soyut, Somut, Yeni Edebiyat, Gösteri ve Adam Öykü dergilerinde yayınlandı. 1980'den sonra roman, anlatı, anı ve gezi kitaplarına ağırlık verdi.