Gündem

Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ 109 yaşında

Mezitli Belediye Başkanı ve eşi, Çığ'a sürpriz yaptı

20 Haziran 2022 12:00

Mersin’de yaşayan, 109 yaşına giren Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ'ı, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, eşi Sembol Tarhan’la birlikte sürpriz yaparak evinde ziyaret etti. 

Mersin’in merkez ilçe Mezitli Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Belediye Başkanı Tarhan, Sümer tarihine yaptığı katkılar kadar aydınlıkçı fikirleri ile de günümüze ışık tutan Muazzez İlmiye Çığ’a, geçtiğimiz yıllarda Mezitli’de adının verildiği parkın açılışında ve farklı doğum günlerinde birlikte çektirdikleri fotoğrafları verirken, Sembol Tarhan da özel yapım nazar boncuğu hediye etti.

Tarhan ve eşi Sembol Tarhan’a özel sürprizleri dolayısıyla teşekkür eden Çığ, gençlere tavsiyelerde bulundu. Gençlerin çok okuyup çok çalışması gerektiğine vurgu yapan Çığ, “Gençlerimiz inansınlar. Ben inanıyorum, bu günler çok çabuk geçecek. Çok güzel günleri göreceğiz inşallah. Şimdi bir takım sıkıntılar var, ama bu sıkıntıların hepsinin geçeceğine inansınlar. Asla ümitsiz olmasınlar, daha çok çalışsınlar. Daima ümitle yaşasınlar. Benim gençlerden çok umudum var. Çok zeki çocuklar yetişiyor. Büyüklerin bunlara çok dikkat etmeleri ve destek olmaları gerekiyor” dedi.

Muazzez İlmiye Çığ’ın son yıllarda tüm mesajlarını gençlere yönelik verdiğini ifade eden Belediye Başkanı Tarhan da, “Umudumuzu gençlere bağladık. Muazzez İlmiye Çığ, her zaman olduğu gibi doğru adresi gösteriyor. Gençler de Muazzez İlmiye Çığ’ı çok seviyorlar ve yolundan gidiyorlar. Biz de Türkiye ve Atatürk sevdalıları olarak Çığ’ın çizdiği yolda Atatürk’ün fikirlerinin daha çok insan tarafından benimsenmesi adına çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu. (İHA)

Muazzez İlmiye Çığ kimdir?

Sümerolog, bilim insanı, tarihçi Muazzez İlmiye Çığ 20 Haziran 1914 yılında Bursa'da dünyaya geldi.


Kurtuluş Savaşı yıllarında ailesi Çorum'a yerleşen Çığ, ilkokula burada başladı, ancak o beşinci sınıfa geçtiğinde aile, tekrar Bursa’ya döndü.  Bizim Mektep adlı özel bir okulda Fransızca ve keman dersleri aldı. 1926 yılında Kız Muallim Mektebi’ne girdi. 1931 yılında mezun olan Çığ, babası gibi öğretmenlik yapmaya başladı ve Eskişehir’e tayin oldu.

Atatürk'ün isteği ile 1935‘te Ankara Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Sümeroloji bölümüne girdi. 1940 yılında mezun olan Çığ, İstanbul Arkeoloji Müzesi‘ne tayin edildi. Burada, dünya için çok büyük önem taşıyan bir işe imza attı ve Sümer, Akad ve Hitit dillerinde yazılan çivi yazılı belgeler arşivini oluşturdu ve katalog haline getirdi. Philadelphia Üniversitesi Müzesi Tabletler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kramer ile yaptığı çalışmalar ile Sümer edebiyatına yeni konular kazandırıldı, eksik olanlar tamamlandı.

1940 yılında aynı okulda okuduğu Kemal Çığ ile evlendi. Aynı yıl ilk kızı Yülmen, 1947‘de ise ikinci kızı Esin dünyaya geldi.

1960 yılında Heidelberg Üniversitesi‘nden aldığı davet üzerine 6 ay burada araştırma yaptı. 1965 yılında Roma‘da sergilenen Hitit sergisine başkanlık ederek sergiyi Londra’ya götürdü. Kısa bir süre kaldığı Londra’da da çalışmalarını sürdürdü.

1972 yılında Arkeoloji bölümünden emekliye ayrıldı, ama çalışmalarına ve araştırmalarına devam etti. 1988 yılında Philadelphia Asuroloji kongresine katılan çığ, Prof. Dr. Kramer’in ''History Begins at Sumer'' (Tarih Sümerle Başlar) adlı kitabını çevirdi.

Muazzez İlmiye Çığ 2000 yılında Fahri Doktor unvanına layık görüldü.

Sümer ve Hitit kültürlerinin en önemli araştırmacılarından olan Muazzez İlmiye Çığ, on üç kitap ve birçok bilimsel makale yazdı. Bir çok ödül alan Sümerolog Çığ'ın çalışmalarına hâlâ devam ettiği biliniyor.

Eserleri:

Kur’an İncil ve Tevrat’ın Sümer’deki Kökeni (1995), Sümerli Ludingirra- Zaman Tüneliyle Yolculuk (1996), İbrahim Peygamber - Sümer Yazılarına ve Arkeolojik Buluntulara Göre (1997), İnanna’nın Aşkı / Sümer’de İnanç ve Kutsal Evlenme (1998), Zaman Tüneliyle Sümer’e Yolculuk (1998), Hititler ve Hattuşa / İştar’ın Kaleminden(2000), Gılgameş / Tarihte İlk Kral Kahraman (2000), Ortadoğu Uygarlık Mirası (2002), Ortadoğu Uygarlık Mirası 2 (2003), Sümer Hayvan Masalları (2003), Bereket Kültü ve Mabet Fahişeliği (2004), Vatandaşlık Tepkilerim (2004), Atatürk Düşünüyor (2005), Sümerlilerde Tufan / Tufan’da Türkler (2008)