Gündem

Soylu'dan görevden alınan kaymakamlarla ilgili açıklama: Eksik ve yanlış bilgi ile yapılan hem de maksatlı yorumların tamamı yalandır

10 Eylül 2020 15:45

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Görevden alınan kaymakamlarla ilgili hem eksik ve yanlış bilgi ile yapılan hem de maksatlı yorumların tamamı yalandır" dedi.

Soylu, "Son kararımızda açığa alınan kişiler arasında ilk kez açığa alınanlar olduğu gibi, daha önce haklarında göreve iade edilmiş kişiler olduğu gibi, idari ve adli soruşturmaları kapatılanlar gibi burada da 58 kişiyle ilgili bu tip değerlendirmeler oldu. Bunların tamamı 10-12 yıldır görev yapan isimler" diye konuştu.

TIKLAYIN - Kaymakam operasyonu: 40 kaymakam görevden alındı; listede yüzlerce mülki amirin olduğu iddia edildi

Öte yandan Soylu, Odatv Haber Müdürü ve Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Terkoğlu'nu hedef alarak sert sözlerle eleştirilerde bulundu. "Yalanı ve ihaneti muhatap almazsanız hata edersiniz. Muhatap olacaksınız" diyen Soylu, Terkoğlu'nun adını anmadan, "O berduşa sesleniyorum ben senin gibi birinin, öbürünün adamı değilim, bu milletin adamıyım. Kimin adamın olduğun da belli. Kimlerle iş tuttuğunuz da, kime uşaklık yaptığınız da belli" ifadelerini kullandı.

Barış Terkoğlu ne demişti?

Terkoğlu, "Nihayetinde, Soylu’nun uzun süredir direndiği, kendisinin önüne isim konduğunda kimilerini savunduğu bakanlık çalışanlarına operasyon gerçekleşti" düşüncesini dile getirmiş, ""Konuşulan o ki bir süredir İçişleri Bakanlığı’nda FETÖ birikimine yönelik olarak devletin güvenlik bürokrasisi adım atmak istiyordu. Ancak her seferinde attıkları adım Soylu’ya çarpıyordu. Verilen istatistiki bilgilere göre FETÖ’nün TSK’den sonra en kritik örgütlenmeyi gerçekleştirdiği bakanlıkta ayıklanan FETÖ mensubu oranı yüzde 3 buçuktu. Nihayetinde, Soylu’nun uzun süredir direndiği, kendisinin önüne isim konduğunda kimilerini savunduğu bakanlık çalışanlarına operasyon gerçekleşti. Konuşulan o ki önümüzdeki günlerde kaymakamlara yapılan operasyonu Emniyet takip edecek" ifadelerini kullanmıştı.

TIKLAYIN - Cumhuriyet yazarı Terkoğlu: Soylu’nun uzun süredir direndiği kimilerini savunduğu bakanlık çalışanlarına operasyon gerçekleşti


106'ncı Dönem Kaymakamlık Kursu Kura Töreni'nde konuşan Soylu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Burası İçişleri Bakanlığı'dır burada öyle gelişi güzel iş olmaz."

"Kısa bir süre önce 4 Eylül'de 58 mülki idare amiri açığa alındı, 31'i kaymakam. Görevden alınan kaymakamlarla ilgili hem eksik ve yanlış bilgi ile yapılan hem de maksatlı yorumların tamamı yalandır. Devletin istihbarat birimlerinin FETÖ'ye yönelik olarak devam eden operasyonları ve soruşturmaları var. Bazen bize isimler geliyor, biz de dosyasına bakar; bu kişileri önce açığa alırız, sonrasında mahkeme bir karar verir. İdari soruşturma da yürütülür. Son kararımızda açığa alınan kişiler arasında ilk kez açığa alınanlar olduğu gibi, daha önce haklarında göreve iade edilmiş kişiler olduğu gibi, idari ve adli soruşturmaları kapatılanlar gibi burada da 58 kişiyle ilgili bu tip değerlendirmeler oldu. Bunların tamamı 10-12 yıldır görev yapan isimler."

"1,5 ay önce 15 kadar idari görevlimizi açığa aldık. 15 Temmuz'u unutmamız mümkün değildir. Bu dinamik bir süreçtir ve devam eden bir süreçti. Bu süreçte kendine rol biçen sahte kahramanlardan bıktım. Biz gereğini yapıyoruz ama anlamak istemiyorlar. Gözlerini hırs bürümüş. Bu coğrafya zor bir coğrafyadır. Bize saldırmalarının nedeni, İçişleri Bakanlığı'nın FETÖ soruşturmalarındaki önemidir. Bu soruşturmalarını akamete uğratmak, bu kurumları zayıflatmak içine ellerinden geleni yapıyorlar."

"Bizim bakanlığımıza saldırmalarının nedeni de içişleri bakanlığının FETÖ soruşturmalarındaki yeridir."

"15 temmuz 2016'da İçişleri Bakanlığı bünyesinde 138 bin 368 jandarma personeli vardı ki bunun 50 bini hükümlü jandarmadır. Jandarma teşkilatından bugüne kadar FETÖ gerekçesiyle ihraç edilenlerin sayısı 5561. Halen şu anda açıkta bulunanların sayısı ise, 2945."

"(Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Terkoğlu'na tepki) Yalanı ve ihaneti muhatap almazsanız hata edersiniz. Muhatap olacaksınız. O berduşa sesleniyorum ben senin gibi birinin öbürünün adamı değilim, bu milletin adamıyım. Kimin adamın olduğun da belli. Kimlerle iş tuttuğunuz da, kime uşaklık yaptığınız da belli. Ama tüm bunlara rağmen biz doğruları yapmaya çalışıyoruz."