Gündem

Sulama kanallarında yaşanan ölümler TBMM gündeminde

"Sulama kanallarının çevresinde güvenlik bariyerlerinin eksikliği nedeniyle yaşanan kazaların önlenmesi için hangi adımlar atılmaktadır?"

24 Eylül 2024 11:16

DEM Parti Mardin Milletvekili Kamuran Tanhan, sulama kanallarında artan boğulma vakaları ve trafik kazalarını Meclis gündemine taşıdı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya yönelik soru önergesi veren Tanhan, sulama kanallarının etrafında yeterli güvenlik önlemlerinin alınmamasını eleştirdi. Özellikle Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamındaki sulama kanallarında meydana gelen ölümcül kazaların önüne geçilmesi için acil önlemler alınmasını istedi.

Güvenlik önlemleri ve bariyer eksikliği

Tanhan, sulama kanallarında yüzme amaçlı girip boğulanların ve araç kazalarıyla ölenlerin sayısının arttığına dikkat çekerek, bölgedeki güvenlik önlemlerinin yetersizliğine işaret etti. Son dönemde Kızıltepe ve Derik ilçelerinde yaşanan kazaları örnek göstererek, özellikle inşaat halindeki kanalların çevresindeki güvenlik tedbirlerinin artırılmasının şart olduğunu vurguladı. Tanhan, bakanlığa sunduğu önergede sulama kanallarının çevresindeki bariyerlerin sayısının artırılması ve gerekli uyarı levhalarının yerleştirilmesi gerektiğini belirtti.

Tanhan’ın soru önergesi ve talepleri

Milletvekili Tanhan, soru önergesinde şu noktalara değindi:

1. 23 Eylül 2024 tarihi itibariyle son bir yıl içerisinde sulama kanallarına devrilmek suretiyle gerçekleşen yaralanmalı ve/veya ölümle sonuçlanan kaza sayısı kaçtır? Bu kazalarda yaralanan veya yaşamını kaybeden kişi sayısı kaçtır? Bu kazaların gerçekleştiği illere göre dağılımı nasıldır?
2. Sulama kanallarının çevresinde güvenlik bariyerlerinin eksikliği nedeniyle yaşanan kazaların önlenmesi için hangi adımlar atılmaktadır?
3. GAP sulama kanallarında yeterli güvenlik önlemlerinin bulunmaması nedeniyle meydana gelen ölümlü ve yaralanmalı kazaların önlenmesi için hangi projeler ve yatırımlar planlanmaktadır? Bu kanalların çevresinde güvenlik bariyerlerinin ve uyarı levhalarının artırılması konusunda bir çalışma yapılmakta mıdır?
4. Sulama kanallarına araçların devrilmesi sonucu meydana gelen kazaların önlenmesi için hangi tedbirler alınacaktır? Özellikle inşaat halindeki kanalların çevresinde güvenlik önlemlerinin artırılması ve bu alanların daha iyi işaretlenmesi konusunda ne tür çalışmalar yapılmaktadır?


Kızılcık Şerbeti’nin iftiracı “deli kadınları” iş başında; Sönmez ve Pembe’ye sevgili adayı yok mu?