T24 Dış Haberler
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Sudan'daki iç savaşın tarafları ordu ve Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (HDK) üç günlük ateşkes için anlaşmaya vardığını duyurdu.
Blinken, pazartesi yaptığı yazılı açıklamada, "Yoğun müzakereler sonucunda Sudan Silahlı Kuvvetleri ve HDK ülke genelinde bir ateşkes uygulanması konusunda anlaştı" ifadelerini kullandı.
ABD Dışişleri Bakanı, ateşkesin gece yarısında başlayacağını ve 72 saat süreceğini belirtti.
Birleşmiş Milletler verilerine göre, şu ana kadar 427 kişinin ölümüne ve 3 bin 700 kişinin yaralanmasına sebep olan çatışmalarda daha önceki ateşkes girişimleri başarısız olmuştu. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, "çatışmaların tüm bölgeyi ve ötesini sarabileceği" uyarısında bulundu.
Blinken, üç günlük ateşkes sırasında yapılacak potansiyel müzakerelerin daha uzun süreli olarak silahların bırakılmasının önünü açacağını umduklarını söyledi.
Öte yandan çatışmaların çoğunluklar şehirlerin sokaklarında gerçekleşmesi gıda, su ve ilaç kıtlığına sebep oldu.
Doktorlar Sendikası'nın Başkanı Atiya Abdallah, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Morglar doldu. Cesetler sokaklarda" dedi.
Tahliyeler devam ediyor
Pazartesi Britanya'dan Kraliyet Hava Kuvvetleri, Sudan Limanı'na Britanya vatandaşlarını taşıması amacıyla bir uçak indirdi. Yine pazartesi BM'nin 700 kişi taşıyan konvoyunun 850 kilometrelik yolculuktan sonra güvenli bölgeye vardığı belirtildi.
Pazar günü ABD ordusu, Hartum Büyükelçiliği'nden 100 kadar kişiyi tahliye ederken, Washington ilerleyen günlerde daha çok kişinin tahliyesi için çalışmaların olacağını bildirdi. Avrupa Birliği de AB ülkelerinin hafta sonunda bin kadar vatandaşlarını ülkeden çıkardığını açıkladı.
Türkiye'nin Hartum Büyükelçiliği, pazar günü Sudan'da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmalar nedeniyle yurda dönmek isteyen Türk vatandaşlarının tahliye edileceğini duyurmuştu.
Çatışmalara ne sebep oldu?
2021'deki askeri darbeden bu yana Sudan'ı generallerden oluşan bir konsey yönetiyor. Bu konseyin başında ise şu anda çatışmanın merkezinde olan iki general var:
- General Abdel Fattah al-Burhan, silahlı kuvvetlerin lideri. Darbeden bu yana de-facto olarak yürütme erkinin başında bulunuyor.
- Onun yardımcısı ve HDK'nın lideri Gen Mohamed Hamdan Dagalo, yaygın olarak Hemedti diye tanınıyor.
BBC'nin derlemesine göre, iki askeri lider, ülkenin ne yönde ilerlemesi gerektiği konusunda anlaşmazlık yaşadı ve sivil yönetime dönmeyi teklif ettiler.
Ancak 100 bin kişilik HDK'nın orduya dahil edilmesi planı ve orduya iki generalden hangisinin liderlik edeceği tartışmaları kırılmaya sebep oldu. Anlaşmazlıklar, nisan ortası itibarıyla sıcak çatışmaya dönüştü.
Geçen haftalarda ülkenin çeşitli noktalarına HDK güçleri tekrar konuşlandırıldı. Sudan ordusu bunu bir tehdit olarak algıladı.
Konunun müzakere ile çözülebileceğine dair umutlar vardı, ancak bu olmadı.
Cumartesi sabahı ilk kurşunu hangi tarafın sıktığı konusunda çelişen açıklamalar ve bilgiler bulunuyor, ancak çatışmalarda şu ana kadar neredeyse 100 sivil hayatını kaybetti.