Dünya

Sudan'da çatışmalar sürüyor: Başkent Hartum'un sembol binaları alevler içinde

18 Eylül 2023 07:22

T24 Dış Haberler

Sudan'da paramiliter güçler ordunun merkezine saldırırken, başkent Hartum'da büyük binalar alev aldı. 

Sosyal medyada paylaşılan ve Fransız haber ajansı AFP tarafından teyit edilen fotoğraflarda Hartum'un şehir silüetini oluşturan birçok binanın yandığı görüldü. 

Yanan binalar arasında Adalet Bakanlığı binası ve Greater Nile Petrol Şirketi kulesi de bulunuyor. Kule, şehrin sembol yapısı haline gelmişti. 

Sosyal medya paylaşımda başka binaların da camlarının indiği, duvarlarında yangından izler olduğu veya dış cephesinde kurşun izleri bulunduğu görüldü.  

AFP'ye konuşan Hartumlu bir vatandaş, pazar günü, "Ordu merkezinin yanından çeşitli silahlarla çatışmalar yaşanıyor" dedi. 

Başka görgü tanıkları da Sudan ordusu, paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri'nin üstlerini topçu ateşiyle hedef alırken "büyük patlamalar" duyduklarını belirtti.

Sudan'da ordu ile HDK arasındaki çatışmalar

Sudan ordusu, bir zamanlar desteklediği ancak bağımsız ve paralel bir ordu gibi davranması nedeniyle tehdit olarak gördüğü HDK'nin 2 yıl içinde tamamen orduya entegrasyonunu istemişti.

HDK'nin ise sivil hükümetin ardından yaklaşık 10 yıla yayılan bir süreçte bunu kabul edebileceğini açıklamasıyla başlayan sözlü savaş ve gerginlik, 15 Nisan sabahı taraflar arasında başkent Hartum ve çeşitli kentlerde silahlı çatışmaya dönüşmüştü.

Hartum ve çevresiyle özellikle batıdaki kentlerde süren şiddetli çatışmalarda çoğu sivil 3 binden fazla kişi hayatını kaybetti, on binlerce kişi yaralandı.

Birleşmiş Milletler, Sudan'daki çatışmalar nedeniyle 4,3 milyondan fazla kişinin yerinden olduğunu bildirdi.