T24 Dış Haberler
Sudan'ın başkenti Hartum'da şiddetlenen çatışmalar, zaten ihlallerle sallanan ateşkesi tamamen yıkmakla tehdit ediyor. Hartum'daki şiddetli çatışmalarda, Sudan ordusu ve paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK), ağır silahlar ve topçu ateşi kullandı.
Hartum'un yanı sıra pazartesi ve gecesi başkentin ikiz şehri Omdurman'da patlama ve silah sesleri duyuldu. İki şehirde de çatışmaların devlet ve askeri altyapının yakınlarında yoğunlaştığı belirtildi.
The Guardian'ın aktardığına göre; hastaneler ve arazileri hedef alındı. Hartum'un kuzeyinde bulunan Doğu Nil Hastanesi'ne bir uçak füzesinin isabet etmesinin ardından biri çocuk üç çay satıcısının hayatını kaybettiği haberleri yerel basında yer aldı. HDK ise saldırıdan Sudan ordusunu sorumlu tutarak, onlarca kişinin hayatını kaybettiğini iddia etti.
Hartum'da nüfusun yoğun olduğu bölgelere sığınan HDK, Sudan Silahlı Kuvvetleri'ni fabrika ve hastaneleri hedef alarak ateşkesi ihlal etmekle suçladı.
Sudan Silahlı Kuvvetleri ve ülkenin de-facto lideri General Abdel Fattah al-Burhan da HDK'nın askerlerinin evlerine girdiğini ve ailelerini esir aldığını öne sürdü.
500'den fazla insanın ölümüne sebep olan atışmaların iki tarafı da Suudi Arabistan'da masaya oturulması için müzakereci göndermeye hazır olduklarını söyledi. Müzakereler ilk başta sadece ateşkesin nasıl uygulanabileceğine odaklanacak. Gerçek ölü sayısı, hastaneler düzgün çalışamadığı için bilinmiyor. Doktorlar sendikası, sokaklarda cesetler olduğunu belirtiyor.
Salı günü ordu ve HDK, yedi günlük ateşkes üzerine anlaştıklarını söyledi, ancak silahlar ve patlamalar durmadı.
Sudan'daki çatışmalara ne sebep oldu?
2021'deki askeri darbeden bu yana Sudan'ı generallerden oluşan bir konsey yönetiyordu. Bu konseyin başında ise şu anda çatışmanın merkezinde olan iki general vardı:
- General Abdel Fattah al-Burhan, silahlı kuvvetlerin lideri. Darbeden bu yana de-facto olarak yürütme erkinin başında bulunuyor.
- Onun yardımcısı ve HDK'nın lideri Gen Mohamed Hamdan Dagalo, yaygın olarak Hemedti diye tanınıyor.
İki askeri lider, ülkenin ne yönde ilerlemesi gerektiği konusunda anlaşmazlık yaşadı ve sivil yönetime dönmeyi teklif etti.
Ancak 100 bin kişilik HDK'nın orduya dahil edilmesi planı ve orduya iki generalden hangisinin liderlik edeceği tartışmaları kırılmaya sebep oldu. Anlaşmazlıklar, nisan ortası itibarıyla sıcak çatışmaya dönüştü.
Geçen haftalarda ülkenin çeşitli noktalarına HDK güçleri tekrar konuşlandırıldı. Sudan ordusu bunu bir tehdit olarak algıladı.
Konunun müzakere ile çözülebileceğine dair umutlar vardı, ancak bu olmadı.
Cumartesi sabahı ilk kurşunu hangi tarafın sıktığı konusunda çelişen açıklamalar ve bilgiler bulunuyor, ancak çatışmalarda şu ana kadar neredeyse 100 sivil hayatını kaybetti.
İki general de Sudan'ın ve azalan kaynaklarının kontrolünü istiyor.