Gündem

Su Politikaları Derneği  Başkanı Yıldız: GAP’ı tekrar hatırlama zamanı

11 Ekim 2022 11:55

Hürriyet yazarı Yalçın Bayer, bugünkü yazısında Su Politikaları Derneği ve Hidropolitik Akademi Başkanı Dursun Yıldız’ın açıklamalarına yer verdi. Güneydoğu Anadolu Projesi’ni (GAP) hatırlatan Dursun Yıldız, “İklim değişikliği, savaş kapıda, dünya gıda krizini konuşuyor. İnsanlığın ilk tarımsal üretimi yaptığı verimli topraklarda 40 yıl önce GAP diye bir projeyi başlattık. Enerji bölümü hemen hemen tamamlandı ama projenin sulama ve tarımsal üretim hedeflerinde hâlâ yolun yarısındayız” diye konuştu.

Yıldız, “GAP projesinin tamamen devreye alınması ile ülke ekonomisine 6.7 milyar dolarlık katkı sağlayacağı hesaplanmış. Bence enerji ve gıda krizine doğru ilerleyen dünyada bu katkı bundan çok çok daha fazla olacak. Çünkü bizi ve insanlığı gelecekte temiz su ve toprak kurtaracak” dedi.

GAP projesinin, ilerlemesi boyunca sosyal, ekonomik, politik birçok problemle karşılaştığına vurgu yapan Yıldız, “Proje durmadı, ilerledi ama kendisine bağlanan büyük umutları beklendiği gibi gerçekleştiremedi” diye konuştu.

Projenin kamu yatırımlarından aldığı payın son dönemde azaldığını ifade eden Yıldız, son dönemde projenin biraz gölgede kaldığına dikkati çekti.

Yıldız, “GAP’ı tümüyle tamamlayabilmiş olsa idik gerek bugün gerekse gelecek için büyük bir gıda arz güvenliği avantajımız olacaktı. Şimdi GAP’ı tekrar hatırlama zamanı. GAP, Türkiye’nin ve bölgenin gıda güvencesinin anahtarı” ifadelerini kullandı.

Yazının tamamını okumak için tıklayın.