Dünya

Stokholm Üniversitesi öğretim üyesi, "Ankara, İsveç'in NATO'ya girmesine izin vermediği için" Türk öğrencinin staj başvurusunu reddetti

14 Ocak 2023 15:10

T24 Dış Haberler

Stockholm Üniversitesi'nde öğretim görevlisi Prof. Per Carlbring, Ankara'nın, İsveç'in NATO'ya katılmasına izin vermediği için psikoloji öğrencisi bir Türk'ün staj başvurusunu reddettiğini söyledi. 

TRT World'ün haberine göre, İbn Haldun Üniversitesi'nin Psikoloji Fakültesi'nde 3. sınıf öğrencisi Fatma Zehra S., Erasmus+ programından 2023'te bir yaz programı için fon kazandıktan sonra Carlbring'le liderlik ettiği araştırma grubu için temasa geçti.

Zehra S., Carlbring'e attığı e-postada araştırma grubunda staj yapmak için başvuruda bulunmak istediğini belirtti.

Birkaç saat sonra e-postaya dönüş yapan Carlbring, "Sevgili Fatma, seni programda görmeyi çok isterdim. Ancak Türkiye, İsveç'in NATO'ya katılmasına izin vermediği için reddetmek zorundayım. Özür dilerim!" yazdı.

Stokholm Üniversitesi Psikoloji Departmanı Başkanı Fredrik Jonsson, TRT World'e yaptığı açıklamada,  "Tüm öğrencilerin araştırma stajı başvurularını kabul edemiyoruz, ancak tüm başvurulara profesyonel bir şekilde cevap verilmesini bekliyoruz. Bu olayı öğrenir öğrenmez rutinlerimize uygun bir şekilde ilgilendik" dedi.

Zehra S., aralıkta üniversiteye ayrımcılığa uğradığına dair başvuru yaptığını; profesörün tavrını, "siyasi görüşlere dayalı" ve "ayrımcı, hatta ırkçı" olarak nitelendirdiğini bildirdi.

Finlandiya ve İsveç, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından mayısta NATO üyeliği için başvuru yapmıştı. Türkiye, iki kuzey ülkesinin Ankara'nın terör örgütü olarak tanımladığı gruplara tolerans gösterdiğini belirterek, üyeliğe şerh düşmüştü.

Türkiye ve Macaristan dışında tüm NATO ülkeleri, iki ülkenin katılım protokollerini ulusal meclislerinden geçirdi.