Gündem

7 STK ve girişimden Pınar Selek'e destek: Beraatını 24 yıl sonra bozmak hukuk dışıdır ve tam bir işkencedir

Mısır Çarşısı'ndaki patlamaya ilişkin Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk hakkındaki beraat kararı bozulmuştu

27 Haziran 2022 10:57

Ankara 78'liler Meclisi, Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi'nin de aralarında bulunduğu 7 STK ve girişim, 1998'de Mısır Çarşısı'nda 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin de yaralandığı patlamaya ilişkin davada, hakkında verilen beraat kararı Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından bozulan sosyolog Pınar Selek'e destek açıklaması yaptılar.  Pınar Selek’in tekrar yargılamak istenmesinin bugünkü Türkiye ortamında bile skandal olduğu belirtilen açıklamada “Pınar Selek’in beraatını 24 yıl sonra bozmak hukuk, akıl dışıdır ve tam bir işkencedir” denildi.

Ankara 78'liler Meclisi, Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi, Demokrasi İçin Birlik, Deniz Yıldızı Derneği, Düşünce Suçu (!?) na Karşı Girişim, Göçmen Kadınlarla Dayanışma Derneği ve Yurttaş Girişimi, tarafından yapılan açıklama şöyle: 

"Pınar Selek’in beraatının Yargıtay tarafından bozulması ve kendisinin tekrar yargılanmak (= mahkûm edilmek) istenmesi, bugünkü Türkiye ortamında bile inanılmayacak bir skandaldır.

Hukukla en ufak bir ilgisi bulunmayan bu karar tamamen siyasidir. AKP-MHP koalisyonu eski defterleri karıştırıp acaba ne bulup ortalığı daha da gerebiliriz diye uğraşırken şimdi de bunu çıkarmıştır.  

Oysa dosyada 1998 yılındaki patlamanın gaz kaçağından olduğuna ilişkin üç adet bilirkişi raporu bulunmaktadır ve ayrıca, duruşmada sözlü olarak da ifade edilen Polis Olay Yeri İnceleme Raporu bomba olmadığını söylemektedir.

Üstelik, Pınar Selek’e bu konuda tek soru sorulmamıştır ve “beraber yaptık” diyen kişi bu ifadeyi işkence altında verdiğini mahkemede açıklayarak beraat etmiştir. Onun beraatı kesinleşirken, Pınar Selek’in beraatını 24 yıl sonra bozmak hukuk ve akıl dışıdır ve tam bir işkencedir.

Pınar Selek’in tek suçu baş eğmeyen bir bilim kadını olması, yani mevcut Tek Adam İktidarı’nın antitezi niteliğinde bir sembol oluşturmasıdır.

 Ankara 78'liler Meclisi, Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi,

Demokrasi İçin Birlik, Deniz Yıldızı Derneği, Düşünce Suçu (!?) na Karşı Girişim,

Göçmen Kadınlarla Dayanışma Derneği, Yurttaş Girişimi."

TIKLAYIN - Pınar Selek: Beraat kararımın bozulması sadece yanlış ve akıl dışı değil, insanlık dışıdır

TIKLAYIN - Mısır Çarşısı'ndaki patlamaya ilişkin Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk hakkındaki beraat kararı bozuldu