Çevre

STK'lardan hükümete "iklim acil durumu" çağrısı

Bir araya gelen 10 sivil toplum kuruluşu yayımladıkları "Sıfır Gelecek" raporuyla iklim krizine dikkati çekti

05 Ağustos 2019 09:32

İklim krizi için harekete geçen sivil toplum kuruluşları 'Sıfır Gelecek' kampanyası başlattı. İklim krizine dikkati çeken kuruluşlar "Kaybedecek 1 saniyemiz bile yok" diyerek hükümete "iklim acil durumu" ilan edilmesi çağrısında bulundu.

Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın haberine göre, aralarında Yeryüzü Derneği, Kuzey Ormanları Savunması, Fridays For Future, Yeşil Düşünce Derneği ve Buğday Derneği'nin de bulunduğu 10 STK, “Sıfır Gelecek” adıyla bir tespit raporu ve yapılacaklar listesi yayımladı. “Gezegen olarak ekolojik bir krizin ortasındayız” diye başlayan dosyada “İçinde bulunduğumuz krize karşı uygun politikalar oluşturmamızın zamanı geldi de geçiyor. Kaybedecek bir saniyemiz dahi yok. Şu anda yeryüzünün atmosferi, endüstri devrimi öncesi seviyelerden 1 derece daha sıcak” denildi. 

İklim krizi ile baş etme imkânlarına ve zamanın gittikçe azaldığına dikkat çekilen dosyada kurumlar tüm dünyada iklim hareketine önderlik eden öğrencilerin, Fridays for Future’ın “Buradayız, çünkü geleceğimizi çaldınız!” çağrısına ortak olduklarını açıkladı. Kurumlar uzun soluklu bir eylem ve etkinlik dizisi planlayarak iklim krizini Türkiye gündemine taşımayı hedefliyor. Amaçları ise hükümetin bir an önce iklim krizine karşı acil ve adil planlama yapmasını ve sıfır karbon emisyonuna geçmesini sağlamak. 

Türkiye’yi iklim kriziyle küresel mücadelede etkili bir taraf olmaya çağıran kurumların talepleri şöyle:

İklim acil durumu

Karar alıcıların iklim krizine karşı sessiz kalmaması gerektiğini vurgulayan kurumlar bağlı oldukları meclis ve konseylerde iklim krizini bir var oluş acil durumu olarak ele alınmasını ve “iklim için acil durum” ilan edilmesini istiyor. 

Net sıfır karbon emisyonu

Dosyada insan kaynaklı bir iklim felaketini önlemek için 2030 yılına kadar net sıfır sera gazı emisyonuna geçilmesi gerektiği anlatıldı. Dosyada, “Fosil yakıtların ve iklimin tahribatının tüm finansmanını ve desteğini derhal sonlandırın. Fosil yakıt sübvansiyonlarını kaldırın ve fosil yakıt projeleri, ormansızlaşma ve iklim tahribatını finanse etmek, ticaret yapmak amacı içinde olan herhangi bir banka, piyasa, hükümet veya diğer borç veren kurumların yasadışı olmasını sağlayın. Sera gazı emisyonunun en önemli kaynaklarından biri olan termik santral projelerini canlı yaşamı daha fazla tehdit etmeden acilen durdurun” denildi. 

Yenilenebilir enerji

Yenilenebilir enerjinin gelişmesine izin verilmesi gerektiği ifade edilen dosyada, “Yenilenebilir enerjinin gelişimi için tüm engelleri kaldırın ve herkesin temiz, yenilenebilir enerjiye erişebilmesi için finansman programları oluşturun” denildi. Ayrıca dosyada tarıma da değinilerek “Endüstriyel tarım üretmiyor, tüketiyor! İnsanların ve tüm canlıların sağlığını olumsuz etkileyen, ekosistemi tehdit eden, toprakta olması gereken karbonun atmosfere salımına neden olan endüstriyel tarım ve hayvancılık yerine, doğa dostu üretim yöntemleri teşvik edilsin ve desteklensin” ifadeleri kullanıldı.

Farkındalık

İklim krizinin nedenleri ve etkileri hakkında ekonomik ve politik düzeyde doğru bilgi verilmesi de talep edilen dosyada, “Bu doğrultuda toplum bilinçlendirme çalışmalarına öncelik verin. Okullardaki müfredata iklim krizini dahil edin” denildi.