Dünya

Sri Lanka saldırıları: IŞİD ile bağlantılı 140 kişi aranıyor

Cumhurbaşkanı Sirisena, “Bunu tamamen kontrol edeceğiz, insanlara yaşamaları için özgür ve barışçıl bir çevre yaratacağız” dedi

26 Nisan 2019 12:35

Sri Lanka'da kilise ve otelleri hedef alan bombalı saldırılarla ilgili olarak 'IŞİD ile bağlantılı' 140 kişinin arandığı duyuruldu. Sri Lanka Cumhurbaşkanı Maithripala Sirisena, başkent Colombo’da gazetecilere yaptığı açıklamada IŞİD ile bağlantılı olduğu düşünülen 140 kişinin kimliğinin tespit edildiğini ve arama çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Sirisena, hükümetin ülkedeki IŞİD faaliyetlerini tamamen kontrol edebilecek kapasitede olduğunu da söyledi.

Sputnik'in haerine göre saldırılarla ilgili istihbaratların kendisiyle paylaşılmadığını belirtip; hükümeti, istihbarat sistemini zayıflatmakla eleştiren Sirisena, “Bunu tamamen kontrol edeceğiz, insanlara yaşamaları için özgür ve barışçıl bir çevre yaratacağız” dedi.

IŞİD, Amaq ajansından yaptığı duyuruda saldırıyı üstlenmişti. Duyuruda, IŞİD’in kendi bölgelerini bombalayan ülkeleri ve Hristiyanları hedef aldığı belirtildi. Bu iddia doğrultusunda, Sri Lanka saldırıları örgütün Irak ve Suriye dışında gerçekleştirdiği en büyük saldırılardan biri oldu.

Sri Lanka'da Pazar günü Hristiyanlar için kutsal Paskalya ayinlerinin yapıldığı Kochchikade kentindeki St. Anthony's, Katana'daki St.Sebastian ve Batticaloa'daki Meryem Ana kiliseleri ile Colombo'daki Shangri-La, Cinnamon Grand ve Kingsbury otellerine bombalı saldırılar düzenlendi. Bu saldırıların ardından Colombo'nun banliyöleri Dehiwala'da ve Dematogoda’da patlamalar oldu. 

Bombalı saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı, daha önce açıklanan 359 kişiden 253 kişiye güncellendi. Saldırılarda 500'den fazla kişi de yaralandı.