Dünya

Sri Lanka'da protestolar en büyük hedeflerinden birine ulaştı; Devlet Başkanı Rajapaksa istifasını yurt dışından sundu

Rajapaksa'nın istifasını sunduğunu duyan protestocular, Başbakanlık binasının dışında kutluyor

15 Temmuz 2022 08:14

T24 Dış Haberler

Güney Asya ülkesi Sri Lanka'nın Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa, ülkesinde kendi yönetimine yönelik eylemler sürerken yurt dışından istifasını sundu.

Perşembe günü Devlet Başkanlığı Ofisi'nden yapılan açıklamada, Rajapaksa'nın istifa mektubunu Singapur'dayken Parlamento Başkanı'na gönderdiği belirtildi.

Parlamento Başkanı'nın ofisi mektubun orijinalliğinin inceleneceğini ve yasal süreçlerin tamamlanmasının ardından istifanın bugün resmen duyurulacağını ifade etti.

Rajapaksa'nın istifası haberinin yayılmasının ardından çarşamba günü Sri Lanka'nın en büyük şehri Colombo'daki protestocular büyük sevinç yaşadı. The Guardian'ın aktardığına göre karar açıklandığında sokaklarda dans eden 26 yaşındaki Rubika, "İnanamıyorum, artık Gotabaya yok. Bugün Sri Lanka halkı için müthiş bir gün" dedi.

Rajapaksa, çarşamba Maldivler'e kaçtıktan sonra perşembe akşamüstü Suudi Arabistan'a ait bir uçakla Singapur'a geçti. The Guardian'ın aktardığına göre istifası istenen Sri Lanka liderinin son durağının Suudi Arabistan olacağı düşünülüyor. 

Devlet Başkanı'nın istifa etmekten kaçınması, ülkedeki siyasi krizi büyütmüştü. Sri Lanka'da hükümete yönelik büyük protestolar; ülkenin on yıllardır görmediği boyutta bir ekonomik krize girmesiyle başladı. Birçok protestocu yakıt, gıda ve ilaç kırlığına sebep olan krizden Rajapaksa'yı sorumlu tutuyor.

Rajapaksa çarşamba günü yürütme yetkilerinin tamamını geçici olarak devrederek Başbakan Ranil Wickremesinghe'yi devlet başkanı vekili olarak atamıştı. Protestocular, Wickremesinghe'nin de istifasını isteyerek eylemlerini sürdürdü.