Dünya

Sri Lanka'da akaryakıt kıtlığı nedeniyle okullar bir hafta daha kapalı kalacak

Sri Lankalılar halihazırda yakıt sıkıntısı, elektrik kesintileri ve artan gıda ile ulaşım fiyatları nedeniyle zor günler geçiriyor

03 Temmuz 2022 22:50

Sri Lanka hükümeti, 20 Mayıs'ta kapatılan okullarda bir hafta daha eğitime ara verildiğini açıkladı. Ülkeye bir hafta içinde akaryakıt sevkiyatının yapılması beklenirken, okulların aksi bir durum olmadıkça 11 Temmuz'da açılması bekleniyor. Enerji Bakanlığı yaptığı açıklamada, eldeki az miktardaki akaryakıt stokunun toplu taşıma, gıda nakliyatı ve sağlık hizmetleri gibi acil ve gerekli durumlar için kullanıldığını belirtti.

Bakanlık, 800 milyon dolarlık akaryakıt aldıklarını, bunun 40 bin metrik tonluk dizel yakıt nakliyatının 8 Temmuz'da, benzin sevkiyatının 22 Temmuz'da ulaşacağı bilgisini paylaştı.

"Para bulmak çok zor"

Enerji Bakanı Kanchana Wijesekera, 687 milyon dolarlık acil yakıt ödemesi için kaynak arayışında olduklarını açıklarken, "Para bulmak çok zor " dedi. Yurt dışından aylık ortalama 600 milyon dolar döviz geldiğini ancak bu rakamın haziranda 318 milyon dolara düştüğüne dikkat çeken Wijesekera, yurt dışındaki yaklaşık 2 milyonluk Sri Lanka vatandaşına ülkeye döviz göndermeleri çağrısı yaptı.

Yaşanan yakıt sıkıntısı nedeniyle ülke çapında günlük 3 saate varan elektrik kesintisi yapılacak.

Yaşanan protestolarda aralarında 8 kişi hayatını kaybetmiş, 250 kişi yaralanmıştı

Tarihinin en büyük ekonomik kriziyle karşı karşıya olan ülkede halk, elektrik kesintilerinin günde 13 saati bulmasının ardından mart sonunda protestolarını yoğunlaştırmıştı. 9 Mayıs'ta toplanan göstericiler ile hükümet yanlıları arasında arbede yaşanmış, başkent Kolombo'da askeri birlikler göreve çağrılmıştı.

Muhalefetin artan baskısı sonrası Başbakan Mahinda Rajapaksa, istifa etmiş, kabine de feshedilmişti. Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa, ülkede daha önce 3 dönem başbakanlık yapan Ranil Wickremesinghe'yi 12 Mayıs'ta başbakanlığa atamıştı.

Şiddet olayları sonrası ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş, hükümet, protestolar sırasında kamu malına veya başkalarına zarar veren herkese ateş açılması talimatı vermişti. Yaşanan protestolarda aralarında iktidar partisi milletvekili ile 2 polisin de bulunduğu 8 kişi hayatını kaybetmiş, 250 kişi yaralanmıştı.

Ülkenin 2026'ya kadar yıllık ortalama 5 milyar dolar ödemesi gerekiyor

Sri Lankalılar halihazırda yakıt sıkıntısı, elektrik kesintileri ve artan gıda ile ulaşım fiyatları nedeniyle zor günler geçiriyor. Başbakan Wickremesinghe, 22 Haziran'da yaptığı açıklamada, ülke ekonomisinin çöktüğünü ve petrol ithalatı için bile ödeme yapamadıklarını duyurmuştu. Uluslararası Para Fonu ile bir kurtarma paketine ilişkin müzakerelerin sonucunu beklemeden, bu yıl vadesi gelen 7 milyar dolarlık dış borcunu ödeyemeyeceğini açıklayan ülkenin 2026'ya kadar yıllık ortalama 5 milyar dolar ödemesi gerekiyor. (AA)