Spor

Spor hukukçusu Dr. Önder Ege değerlendirdi; Yusuf Demir, yerli statüsünde oynayabilir mi?

"Galatasaray Kulübü Başkanı’nın böyle bir demeç vermesini de yadırgadım doğrusu. FIFA’nın talimatları varken nasıl Türk milli takımına kazandıracaksınız?"

20 Eylül 2022 10:30

Galatasaray'ın yaz transfer döneminde kadrosuna kattığı Yusuf Demir'in yabancı statüsünde oynamasıyla ilgili tartışmalar sürüyor. Konuyu T24'e değerlendiren spor hukukçusu Dr. Önder Ege, mevcut şartlarda Yusuf'un yerli statüsünde oynamasının mümkün olmadığını belirtirken, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) talimatlarında yapılacak bazı değişiklikler ile gelecek sezon bunun önünün açılabileceğini söyledi.

Galatasaray'ın bu sezon transfer ettiği Türk asıllı Avusturyalı futbolcu Yusuf Demir'in yerli statüsünde oynayıp oynayamayacağı gündemdeki yerini korurken, Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, konuyla ilgili TFF'ye girişimde bulunduklarını açıkladı. Sarı-kırmızılılarda teknik direktör Okan Buruk ise "Yusuf gibi Türk bir oyuncu, Türkiye'de Türk olarak oynamalıdır. Bu sadece Yusuf için değil, benzer durumdakiler için de böyle olmalı" dedi.

FIFA ve TFF  talimatları ne diyor?

Yusuf Demir'in yabancı statüsünde oynamasını FIFA ve TFF talimatları kapsamında değerlendiren spor hukukçusu Dr. Önder Ege, "FIFA, 20 Eylül 2020 tarihinde yapılan 70. Kongresinde milli forma giyen oyuncuların milli takım değiştirme kuralına son halini verdi. Daha evvelden hazırlık maçlarında ve 21 yaş altında 3 maçtı. FIFA buna A takımı da dahil ederek 21 yaşından küçük olmak kaydıyla 3 maçta, bu resmi de olabilir ancak final maçı olmayacak, 3 kez oynayan bir oyuncu başka bir milli takımı seçebilir, eğer 4 maçta oynarsa seçemez diyor. Türkiye’deki düzenlemeye baktığımızda da Profesyonel Futbol ve Transfer Talimatı'nın 8. maddesinde yabancı oyuncularla ilgili şu hüküm var: 'Yabancı uyruklu profesyonel futbolcuların hangi şartlarda ve liglerde oynayacağını TFF belirler. TFF bu belirlemeyle birlikte her bir kulübün oynatabileceği yabancı uyruklu futbolcu sayısını da birinci transfer ve tescil döneminden önce ilan eder'" diye konuştu.

2015'te TFF'de yapılan yeni düzenlemeyle değişen kuralla ilgili Önder Ege, "Bir başka hukuki düzenleme ise 2015-2016 sezonundan geçerli olacak şekilde konulan, 2015 sonrası milli takım tercihini yapmış oyuncuların Türk milli takımında veya yerli statüsünde oynayıp oynayamayacağını belirleyen bir düzenleme. 2015 yılından sonra yabancı bir milli takımda 3’ten fazla maç oynamış ise ve 21 yaş üzerinde ise Türkiye’de yerli statüsünde oynayamaz" ifadelerini kullandı.

"TFF’nin yapacağı değişikliklerle Yusuf’un yerli statüsünde oynaması mümkün olabilir"

Mevcut talimatlara göre Yusuf Demir'in yerli statüsünde oynamasının mümkün olmadığını belirten Dr. Önder Ege, şunları kaydetti:

"Yusuf 19 yaşında. Yaş sorunu yok. Yusuf’la ilgili 2 tane temel problem var. 1’incisi 3’ten fazla milli maçta oynadığı için FIFA talimatlarına göre milli takım değiştirmesi mümkün olmuyor. 2’ncisi bizim 2015 yılındaki talimat değişikliğimize göre yerli statüsünde oynaması söz konusu olmuyor. TFF talimatı diyor ki yabancı oyuncuların statüsü ve sayısı birinci transfer ve tescil sezonundan önce belirlenir. birinci transfer ve tescil sezonu geçti, Yusuf’un yerli statüsünde oynayabilmesi için TFF’nin Profesyonel Futbol ve Transfer Talimatı’nın 8. maddesi değişecek, önümüzdeki yıl beklenecek ve birinci transfer dönenimden önce TFF yabancı oyuncuların nasıl oynayacağı, hangi oyuncuların yerli olacağıyla ilgili karar alacak. TFF’nin yapacağı değişikliklerle Yusuf’un yerli statüsünde oynaması mümkün olabilir ancak bu kişiye özel bir değişiklik gibi olabilir. İtirazlar olabilir diğer takımlar tarafından. Ben Yusuf’un bu sezon yabancı statüsünde oynayacağını düşünüyorum."

Çift pasaport ve Mavi Kart konusu

Dr Önde Ege, Yusuf Demir'in çift pasaportunun olmasının ve Mavi Kart ile elde edilebilecek hakların mevcut FIFA ve TFF talimatlarına göre yabancı statüsü konusunda bir değişikliğe sebebiyet vermesinin mümkün görünmediğini belirtti.

"Koskoca Galatasaray Kulübü Başkanı’nın böyle bir demeç vermesini yadırgadım"

Galatasaray Başkanı Dursun Özbek'in önceki gün yaptığı "Özellikle Türk milli takımının Yusuf'u kazanması gerektiğini düşünüyorum. Bu manada temaslarımız var"  açıklamasını eleştiren Ege, şunları söyledi:

"O imkansız zaten, Galatasaray Kulübü Başkanı’nın böyle bir demeç vermesini de yadırgadım doğrusu. FIFA’nın talimatları varken nasıl Türk milli takımına kazandıracaksınız. FIFA’nın talimatları çok açık. FIFA’nın kararını değiştirmesi lazım. Şu anki talimatlara göre ne Türk milli takımında ne de yerli statüsünde oynayabilir. Bu açıklamalar kurumları yıpratıyor, böyle olunca vatandaş 'O zaman TFF niye buna izin vermiyor, bak milli takımda da oynayabilirmiş bak ona da engel oluyorlar' diyecek."

Dursun Özbek ne demişti?

Yusuf Demir'in, Türk statüsünde oynaması için temaslarının sürdüğünü ve genç futbolcunun milli takıma kazandırılması gerektiğini vurgulayan Özbek, "Yusuf Demir ile ilgili elbette temaslarımız sürüyor. Önemli bir oyuncu. Türk sporuna önemli hizmetler vereceğini düşündüğümüz bir kardeşimiz, çok genç. Bu genç yaşta son derece başarılı hamleleri, başarılı performansı olmuş. Özellikle Türk milli takımının Yusuf'u kazanması gerektiğini düşünüyorum. Bu manada temaslarımız var. Federasyonumuzun buna pozitif bakacağını düşünüyorum. Neticede temasımız, çabamız Yusuf Demir'in Türk milli takımına kazandırılması ve performansı ile milli takımda başarı getirmesi yönünde olacaktır" şeklinde konuşmuştu.