Gündem

Sözcü yazarı Çölaşan: Allah’ın gazabına uğrasınlar, amin!

"Biz pazarlamacıyız diyerek yerli yandaşlara ve yabancılara satmadık yer ve tesis bırakmadı”

27 Mayıs 2022 08:42

Sözcü yazarı Emin Çölaşan, Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönem yayımlanan “İstanbul Risaleleri” adlı kitaptaki ön sözünde, “Bu güzel şehir korkunç bir yağmaya uğramış, tarihi ve tabii dokusu, dili, kültürü ve gelenekleriyle birlikte yok olmaya yüz tutmuştur” diye yazdığına dikkati çekti.

Çölaşan, “Geçmişte önsözünü yazıp yayınlattığı kitapta bu tehlikeyi gören zamanın Belediye Başkanı, şimdiki dünya liderimiz, günün birinde Başbakan, sonrasında Cumhurbaşkanı oldu ve devletin bütün yetkilerini elinde topladı… Ve 'Biz pazarlamacıyız' diyerek yerli yandaşlara ve yabancılara satmadık yer ve tesis bırakmadı” eleştirisi getirdi.

Emin Çölaşan bugünkü “Allah’ın gazabına uğrasınlar, amin!” başlıklı yazısında söz konusu kitaptaki şu bölümü aktardı:

“Fatih (1453 yılında) İstanbul'u alıp Ayasofya önüne geldiği zaman derinden derine bir inilti işitti. Sesin geldiği tarafa bir adam gönderdi. Hali perişan bir keşiş (papaz) getirdiler ve huzura çıkardılar. ‘Niçin hapsedildin' diye sordular. Keşiş fala da baktığını ve kuşatma hazırlıkları sırasında (Bizans İmparatoru) Konstantin'in kendisini çağırıp İstanbul'u Türklerin alıp almayacağını bildirmek için remil atmasını (gaipten haber vermesini, bir çeşit fal bakmasını) istediğini, remilde İstanbul'un Türklerin eline geçeceğini bildirmesi üzerine Konstantin'in kızarak kendisini zindana attırdığını hikâye etti ve ‘Şimdi karşınızda bulunuyorum, demek ki falım doğru imiş' dedi. Bunun üzerine Fatih de İstanbul'un kendi elinden çıkıp çıkmayacağına dair remil atmasını ve doğruyu söylerse ödül vereceğini bildirdi. Keşiş remil attı ve şöyle dedi: ‘İstanbul Türklerin elinden harp ve darp ile çıkmayacak. Ancak öyle bir zaman gelecek ki, elinizdeki emlâk ve arazi azalacak. Bu suretle İstanbul Türk malı olmaktan çıkacak.’ Bu falın bildirdiği neticeden üzülen Fatih ellerini kaldırarak ‘İstanbul'da edindiği yerleri yabancılara satanlar Allah'ın gazabına uğrasınlar' diye beddua etti.”

Söz konusu bölümden sonra mevcut iktidarı eleştiren Çölaşan, şunları kaydetti

“Ne demişti remil atan papaz! ‘Öyle bir zaman gelecek ki, elinizdeki emlâk ve arazi azalacak, bu suretle İstanbul Türk malı olmaktan çıkacak.’ Ne demişti Fatih! ‘İstanbul'da edindiği yerleri yabancılara satanlar Allah'ın gazabına uğrasın.’ Fatih bugün yaşıyor ve şu olanları görüyor olsaydı acaba ‘Satanlar gibi, satılmasını sağlayanlar ve buna neden olanlar da Allah'ın gazabına uğrasın’ der miydi! Yok canım, bence tam tersini söyler ve eklerdi: ‘Evlatlarım ben bu şehri kan dökerek almıştım. Allah'ın gazabı üzerinizde bile olsa peşkeşlere devam edin!’

29 Mayıs Pazar günü İstanbul'un fetih yıl dönümü… Elleriyle yok ettikleri ulusal varlığımız Atatürk hava limanında hem ‘millet bahçesi' töreni düzenleyecekler ve hem de fethin yıl dönümünde bile bindirilmiş kıtalarıyla birlikte particilik siyaseti sergileyip propaganda yapacak, nutuklar atacaklar! Allah onları affetsin. Amin! “