Gündem

Sözcü yazarı: CHP’de, ulusal çıkarları savunacak diplomat kalmadı mı ki, ulusal konularda gaf yapan eski büyükelçileri konuşturuyorlar?

04 Ağustos 2024 10:25

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Namık Tan’ın, 27 Temmuz’da mecliste yaptığı konuşmada Mavi Vatan doktrini olarak bilenen dış politika stratejisini “masal” olarak değerlendirmesinin ardından çıkan tartışmalar devam ediyor. Sözcü yazarı Rahmi Turan, “CHP’de, ulusal çıkarları savunacak diplomat kalmadı mı ki, Ünal Çeviköz, Namık Tan gibi ulusal konularda gaf yapan eski büyükelçileri konuşturuyorlar?” diye eleştiri getirdi.

Emekli Büyükelçi Tan, Somali Tezkeresi görüşmeleri sırasında Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) dış politikasını eleştirerek, “Osmanlı'yı ihya hayalleri kurdu; sınır ötesi harekâtlarla yetinmedi, denizaşırı maceralara yeltendi. Bir ara tutturduğu Mavi Vatan masalından, o da koşulların zorlamasıyla, yani ekonominin iflası kapıya dayanınca, neyse ki oldukça çabuk yüz geri etti” ifadelerini kullanmıştı. CHP Dış Politika Başdanışmanı Çeviköz de, Mavi Vatan kavramı için "egemenlik haklarının ötesinde bir alanı kapsayan ve bu şekilde egemenliğin daha geniş bir alana yayılmasını öngören bir kavram gibi" demişti.

Namık Tan’ın bu sözleri tartışma konusu oldu. Sözcü yazarı Turan, “CHP adına konuşan milletvekillerinin dikkatli olmaları, ağızlarından çıkan sözcüklerin ne anlama geldiğini bilmeleri gerekir. Tutarlı çizgi izlemeyen bazı milletvekilleri CHP’ye zarar veriyor” diye uyardı. Turan sözlerinin devamında şunları kaydetti:

“Mavi Vatan Türkiye’nin Ege, Akdeniz, Marmara ve Karadeniz’deki egemenlik alanını ifade eden bir terimdir. CHP milletvekili yapılan emekli büyükelçiler bunu bilmezler mi?

CHP milletvekili yapılan eski diplomatlar konuşurken daha dikkatli olmalı, partilerine zarar vermemelidir! Parti adına konuşanların “bu tür gaf yapma” lüksleri yoktur!”

TIKLAYIN - AKP ve CHP arasında tartışma yaratan Mavi Vatan doktrini nedir?