Ekonomi

Sözcü yazarı Cansen: "Türkiye Ekonomi Modeli" dört sebepten ötürü başarısız oldu

02 Temmuz 2023 10:09

Sözcü yazarı Ege Cansen, 2021'in Mart ayında Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın yerine Şahap Kavcıoğlu'nun atanmasıyla fitili ateşlenen, 2021 Eylül'de faiz indirimleriyle beraber başlatılan ekonomik modelin, 4 sebepten ötürü başarısız olduğunu belirtti.

Cansen, "1.Programa nas ile başlandı, 2.Ukrayna savaşı ithal girdi maliyetlerini zıplattı, 3.AKP iç piyasayı büyütmekten vazgeçmedi, 4.Seçim ekonomisi uygulaması parasal genişleme yarattı." ifadelerini kullandı.

Cansen, uygulanan ekonomi politikalarının enflasyonu uzun vadede belki düşürebileceğini yazarak "Bunun için kısa vadede 'doların pahalanması-enflasyonun yükselmesi-gelirlerin enflasyonun gerisinde kalması' gibi olumsuzlukları göze almak gerekiyordu. Bu olumsuzluklarla iç piyasayı daralırken ihracat artacak ve cari açık kapanacaktı. Cari açığın en az 2-3 yıl sıfır dolayında seyretmesi sağlanabilirse, döviz fiyatları stabilize olacak ve 'artmayan döviz fiyatları' artı 'daralan iç talep' ile enflasyon inecekti." değerlendirmesini yaptı.

Yazının tamamı için tıklayın