Gündem

Sözcü’nün iddiası: İçişleri Bakanlığı ve Kültür Bakanlığı Zafer Partisi’nde olacak

Sevilay Yılman protokol metnini paylaştı, "Yalan bu! Aleni yalan!" diyerek tepki gösterdi

24 Mayıs 2023 10:28

T24 Haber Merkezi

Sözcü Ankara Temsilcisi Saygı Öztürk, ikinci turda CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleme kararı alan Zafer Partisi’ne İçişleri ve Kültür bakanlıklarının verileceği iddiasını gündeme getirdi.

Kılıçdaroğlu ile bugün bir kez daha bir araya gelen Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ, toplantının ardından kameraların karşısına geçerek Kılıçdaroğlu'na desteğini duyurdu. İki liderin altına imza attığı 7 maddelik protokol de yayımlandı. Söz konusu protokolde bakanlıklara ilişkin herhangi bir detay yer almadığı görüldü.

Sinan Oğan Erdoğan'a desteğini açıkladı

14 Mayıs’ta gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçimine ATA İttifakı’nın adayı olarak giren ve yüzde 5.17 oranında oy alan Sinan Oğan, ikinci turda Cumhur İttifakı’nın adayı Recep Tayyip Erdoğan’a destek vereceğini açıkladı.

TIKLAYIN - Sinan Oğan ikinci tur kararını açıkladı: Erdoğan'ı destekleyeceğiz

Ata İttifakı dağıldı

Ata İttifakı ortaklarından Adalet Partisi Başkanı Vecdet Öz ise ikinci turda CHP lideri Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceklerini duyurarak Ata İttifakı’nın dağıldığını açıkladı.

TIKLAYIN - Adalet Partisi Başkanı Vecdet Öz: ATA İttifakı resmen sona ermiştir

Özdağ: Söz ben İçişleri Bakanı olarak yollayacağım

Oğan’ın Erdoğan’a desteğini açıklamasının ardından ise Zafer Partisi’nin tutumu merak konusu oldu. Özdağ dün kameralar karşısına geçerek Kılıdçaroğlu ile bir görüşme daha gerçekleştireceklerini belirtti. Özdağ’ın konuşmasındaki “kayyum” vurgusu dikkati çekti. Bugün 13. Cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu ile bir kez daha bir araya gelen Özdağ, görüşme öncesinde sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı. Özdağ’ın Suriyeliler için “Söz ben İçişleri Bakanı olarak yollayacağım” ifadesi, CHP’nin Zafer Partisi’ne İçişleri Bakanlığı sözü verdiği şeklinde değerlendirildi.

TIKLAYIN - Ümit Özdağ: Suriyelileri İçişleri Bakanı olarak yollayacağım

Nagehan Alçı: Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ne yaptığının farkında mı? 

Gazeteci Nagehan Alçı Twitter hesabından Özdağ’ın bu ifadesine dikkati çekerek, “Ümit Özdağ’ın İçişleri Bakanı olması demek 2024 yerel seçimlerini Diyarbakır’da HDP/YSP kazansa bile Ümit Özdağ’ın atayacağı kayyumların Diyarbakır başta olmak üzere tüm HDP’li belediyelerin yönetimine el koyması demektir… Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ne yaptığının farkında mı? Ümit Özdağ 'İçişleri Bakanı olacağım' demiş. Eğer bu doğruysa, Kemal Kılıçdaroğlu ve Millet İttifakı, Ümit Özdağ gibi aşırı-sağcı bir isme İçişleri Bakanlığı teklif ettiyse 28 Mayıs’ta ağır kaybederler. Özdağ’ın Bakan olması Demirtaş’ın 5 sene daha hapiste olması demektir…” diyerek tepki gösterdi.

TIKLAYIN - Nagehan Alçı: Ümit Özdağ’ın Bakan olması Demirtaş’ın 5 sene daha hapiste olması demektir

Özdağ, ikinci turda Kılıçdaroğlu'nu destekleyecek

Bu yaşananların ardından Zafer Partisi Genel Merkezi’nde bir kez daha bir araya gelen Özdağ ve Kılıçdaroğlu, 7 maddelik bir protokol metnine imza attı.

TIKLAYIN - CHP ile Zafer Partisi arasında imzalanan protokol: 7 temel ilke altına imza atıldı

Sözcü: İşte Zafer Partisi’nin alacağı bakanlıklar

Söz konusu protokolde bakanlık sözüne dair herhangi bir detay yer almazken, Sözcü gazetesinde Ankara Temsilcisi Saygı Öztürk imzasıyla “İşte Zafer Partisi’nin alacağı bakanlıklar” başlıklı bir haber yayımlandı. Söz konusu haberde, “Kılıçdaroğlu-Özdağ görüşmesi sonrası Zafer Partisi’nin alacağı bakanlıklar belli oldu. İçişleri Bakanlığı ve Kültür Bakanlığı yanı sıra TİKA ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı da Zafer Partisi’nde olacak” ifadeleri yer aldı.

Sevilay Yılman protokolü paylaştı: Yalan bu! Aleni yalan! Ayıp!

Bu haberi Twitter hesabından paylaşan gazeteci Sevilay Yılman da, Zafer Partisi ile CHP arasında imzalanan protokolü paylaşarak şunları kaydetti:

“Yalan bu! Aleni yalan! Ve ne yapmaya çalıştığınızı da biliyoruz. Ama beyhude çünkü mutabakat metninde böyle bir şey yok! Özdağ’ın sırf Süleyman Soylu ve çevresini zıplatmak için yaptığı bir şakayı bulandırma çabanızın nedeni Kılıçdaroğlu’na destek veren sol, liberal, özgürlükçü seçmenin aklını karıştırmak!  Ayıp! Protokol ortada. Ve vatanını seven kim buna hayır der?"

Fikret Bila'dan "Zafer Partisi'ne bakanlık" iddiasına: Bunlar konuşulur ama liderler tarafından açıklanmaz 

Gazeteci Fikret Bila, Halk TV canlı yayınında söz konusu protokol ve gelen kulis bilgilere ilişkin şunları kaydetti: 

"Bu tür görüşmelerde bunlar konuşulur ama liderler tarafından açıklanmaz veya kabul edilmez hangi pazarlık yapıldığı ama elbette bir karşılığı olmadan da bir ittifakı desteklemek söz konusu değil. Bu 3-4 gün içerisinde yapılan görüşmelerde konu edilenleri ben özetleyeyim; Zafer Partisi’nin üzerinde durduğu 4-5 bakanlık var; İçişleri, Milli Savunma, Milli Eğitim, Dışişleri ve Kültür Bakanlığı olarak geçiyordu.

Bunlar kurmaylar arasında da liderler arasında konuşuldu ve Sayın Kılıçdaroğlu diğer liderlere de bu görüşleri aktarıldı. O tartışmalar içerisinde İyi Parti'nin Milli Savunma Bakanlığı konusunda ısrar ettiği şeklinde bir kulis bilgisi var. Bunun da nedeni şu İyi Parti yeni bir TSK projesi hazırlıyor, yeni bir ordu kurulması projesi üzerinde çalışıyor. Güney Doğu’da terörle mücadele ve Günay sınırların korunmasında uzman olacak bir ordu teşkilatı kurmak konusunda çalışması ar.

Milli Eğitim ve Dışişleri Bakanlığı konusunda da CHP’nin bir ısrarı var.

Geriye kalan İçişleri ve Kültür Bakanlığı’nda ise Zafer Partisi’nde kalmasında bir uzlaşma sağlandığı kulis bilgisi olarak geliyor."