Gündem

"Soylu'ya hakaret" davasında beraat: "'Suç işleri bakanı' demek ifade özgürlüğü"

28 Kasım 2023 18:48

Deniz Poyraz'ın 2021 yılında HDP İzmir İl binasında öldürülmesine ilişkin davasının karar duruşması sonrası yaptığı açıklamada, dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya hakaret ettiği gerekçesiyle yargılanan Mor Dayanışma Üyesi Didar Gül beraat etti. Mahkeme, Gül'ün sözlerinin "ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu" belirterek beraatine karar verdi.

İzmir’de Deniz Poyraz davasının karar duruşması sonrası Kadınlar Birlikte Güçlü platformunun eyleminde konuşma yapan Mor Dayanışma üyesi Didar Gül, “Tek tek en sorumludan, o 'suç işleri bakanı' olan Süleyman Soylu denen adamdan, hem ondan hem polislerden hem de onu 'abicim' diye karşılayanlardan, hepsinden tek tek hesap soracağız” açıklaması nedeniyle gözaltına alınmış, daha sonra hakkında dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya "hakaret ettiği" gerekçesiyle kamu davası açılmıştı.

Gül'ün, İzmir 27. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davanın üçüncü duruşması bugün yapıldı.

Esas hakkındaki görüşünü açıklayan savcı, Gül’ün konuşmasında kişiyi işaret eden nitelikte bir hakaret ifadesi kullanmadığını, İçişleri Bakanı’na dönük sözlerinin de eleştiri niteliğinde ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu belirterek beraatini talep etti. 

Mahkeme, "Suç işleri bakanı" sözünün ifade özgürlüğü ve eleştiri hakkı olarak değerlendirerek, Gül hakkında beraat kararı verdi.