Gündem

Soylu: Kocaeli ve Sakarya'daki "Kökünü Kurutma" operasyonunda 307 şüpheliden 269'u yakalandı

"Türkiye Avrupa gibi teslim olmuş değildir"

05 Aralık 2022 08:06

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Kocaeli ve Sakarya'da düzenlenen Kökünü Kurutma operasyonunda toplamda 307 şüpheliden 269'u yakalandı" açıklamasını yaptı.

"Bu operasyonlarının amacı uyuşturucu satış mekanizmalarının tamamını çökertmek" diyen Soylu, sözlerinin devamında Avrupa ülkelerini hedef aldı. "Avrupa uyuşturuşu ile mücadelede pes etmiş durumdadır. Hemen hemen bütün ülkelerde uyuşturucu kullanımı serbest bırakılmıştır. Narkoshop’lar açılmaktadır, şırıngalar dağıtılmaktadır. Kendilerince kontrollü bir mekanizma uygulayarak esas itibariyle uyuşturucu arzının sürekli olarak artmasına sebebiyet teşkil etmektedirler" diyen Soylu, "Türkiye, Avrupa gibi teslim olmuş değildir; hangi uyuşturucu türevi çıkarsa çıksın bununla mücadeleyi kendine bir milli mücadele zemini olarak görmektedir" dedi.

Soylu şu açıklamayı yaptı:

"Daha önce de gerçekleştirdiğimiz 20 operasyonun 22 ve 23.’sünü gerçekleştiriyoruz. Sakarya ve Kocaeli’ndeydik. Sabahleyin erkenden saat 4.30 gibi Kocaeli’ndeki arkadaşlarımız, saat 5.30 gibi de Sakarya’daki arkadaşlarımız operasyona çıktı. Yaklaşık 3 aylık bir projeli çalışma sonucunda gerçekleştirilen bir operasyon yapıldı. Uyuşturucu satıcılarıyla, bunları çekip çeviren organize suç liderleriyle ilgili yapılan mücadele ile ilgili bu sabah yine hem Sakarya hem Kocaeli’de başarılı bir operasyon gerçekleştirdik. Kocaeli merkezli 111, Sakarya merkezli 196 olmak üzere toplamda 307 şüphelinin yakalanması başta olmak üzere gerçekleşen operasyonda iki ilde yaklaşık 2 bin 67 arkadaşımız; ayrıca 3 liman botu, 2 helikopter, 11 mini İHA ve 29 narkotik detektör köpeğinin katılımlarıyla eş zamanlı gerçekleştir. 307 hedeften 269’u şuana kadar gözaltına alınmış oldu. Kocaeli’de 93, Sakarya’da 176 gözaltı sağlandı. Bu operasyonlarının amacı uyuşturucu satış mekanizmalarının tamamını çökertmek.

Avrupa uyuşturuşu ile mücadelede pes etmiş durumdadır. Hemen hemen bütün ülkelerde uyuşturucu kullanımı serbest bırakılmıştır. Narkoshop’lar açılmaktadır, şırıngalar dağıtılmaktadır. Kendilerince kontrollü bir mekanizma uygulayarak esas itibariyle uyuşturucu arzının sürekli olarak artmasına sebebiyet teşkil etmektedirler. Sadece Belçika Limanı’na geçen yıl gelen kokain miktarı bir yakalamada 70 tondur. Türkiye Avrupa gibi teslim olmuş değildir. Hangi uyuşturucu türevi çıkarsa çıksın bununla mücadeleyi kendine bir milli mücadele zemini olarak görmektedir.

15 Temmuz'dan önce uyuşturucu yakalanan miktarın ancak 4'te 1'i doğu ve güneydoğuda yakalanıyordu. Şimdiyse 4'te 3'ü batıya sevk edilmeden önce yakalanıyor. Eroin rotası değişmiştir. Türkiye'nin ortaya koyduğu alan baskısı ve mücadele ile captagon rotası değişmiştir. Bonzaide ciddi bir azalma söz konusudur. Şu ana kadar 15 ton metamfetamin yakaladık. Elbette bastığınız alandaki maddenin yerine başka bir madde yapmak için uluslararası sistemin olduğunu da unutmamak lazım. Geçen yıl yakalanan eroin miktarı 22 tondu. Bu yıl 8,5-9 ton. Rota değişip, Akdeniz'e indi. Yüzde 71 uyuşturucudaki ölümler azaldı. Uyuşturucuya bağlı direkt ölümler adli tıp rakamlarıyla 270'e düştü. Bu yıl itibarıyla de uyuşturucu ölümlerinde aşağıya gidiyoruz."

"Saha baskımızı devam ettireceğiz"

Türkiye'de 'Narkolog' gibi birçok proje yürütüldüğünü de hatırlatan Bakan Soylu, "Türkiye, topyekun uyuşturucu ile mücadeleyi ortaya koymaktadır. Hangi maddede artış varsa bu konuda ciddi bir baskıyı ortaya koyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Türkiye, dünyaya örnek bir çalışma sergilemektedir. Bunun karşılığında da ilk kez satıcılığa bulaşmışların sayısı, son 2 yılda düşüş sergilemektedir. Yine yargı ile ortaya koyduğumuz eş mücadele karşılığını vermektedir. Macaristan İçişleri Bakanı geçen buradaydı. 10 milyon nüfusu var. 14 bin cezaevinde uyuşturucudan hükümlüsü var. Bize tekabül ettiğinde sayı 140-145 bine gelir. Saha baskımızı devam ettireceğiz. Çocukları, gençleri korumak için mücadeleye devam edeceğiz. Topyekun bu mücadeleyi kazanacağız, kökünü kurutana kadar devam edeceğiz. Hem insansız hava araçlarımız hem helikopterlerimiz katılıyor hem kent güvenlik sistemleriyle bütün teknolojiyi kullanıyoruz. İnsansız hava araçları sınırlarımızda destek ortaya koyuyorlar" diye konuştu.

“PKK'nın en önemli finansmanı kaldırıldı”

Terör örgütü PKK'nın en önemli finansmanının ortadan kaldırıldığını anlatan Soylu, "Bu yıl 101 milyon kök kenevir yakalandı. 9 milyon da skunk bitkisi. 110 milyon kök kenevir, direkt PKK'ya, terörün finansmanı için aktarılacaktı. Mücadeleyle PKK'nın en önemli finansını ortadan kaldırılmıştır. Önümüzdeki yıl daha farklı ve daha başarılı sonuçlar elde edecek metotlar uygulayacağız. Hem terör hem uyuşturucu hem göçmen kaçakçılığı; bunların üçü birbirinin tamamlayıcısıdır. Bu şehirlere sirayet ettiğinde yanına bir de asayiş gelmektedir. Bunların topyekunuyla mücadele ettiğimizde, ülkemiz huzurlu ve terörün finansmanını ortadan kaldıran anlayışı sevk etmiş olacağız" ifadelerini kullandı.