Dünya

Sovyetler dönemini hatırlattı: Rusya, yabancı diplomatlara Batı ürünlerinin satılacağı 'duty free' mağazaları açacak

Mağazalarda, içki, tütün ürünleri, mücevher, kozmetik, parfüm, şekerlemeler ve teknolojik ürünler satılacak

04 Ağustos 2022 11:51

T24 Dış Haberler

Ukrayna işgali nedeniyle çok sayıda Batılı şirketin çekildiği Rusya’da gelecek aylarda diplomatların dövizle, ülkede satılmayan Batı ürünlerini alabileceği gümrüksüz satış mağazaları (duty free) açılacak.

The Guardian’da yer alan habere göre, Ukrayna’da işgalin başladığı 24 Şubat’tan bu yana çok sayıda Batılı markanın çekildiği Rusya’da Sovyetler Birliği dönemine benzetilen bir alışveriş seçeneği sunulacak. Sonbaharda açılması beklenen gümrüksüz satış mağazaları, sırada Rus mağazalarında bulunamayacak yabancı markaların ürünlerini dövizle satacak. 

Dolar ve Euro’nun kabul edileceği mağazalardan alışveriş yapabilmek için ziyaretçilerin yabancı diplomat, uluslararası örgüt personeli ya da aile üyesi olduklarını kanıtlayan bir belge sunmaları gerekecek. 

Mağazalar, Rusya Dışişleri Bakanlığı ve ihaleyle belirlenen başka bir oluşum tarafından kurulan bir şirkete ait olacak. 

Mağazalarda, içki, tütün ürünleri, mücevher, kozmetik, parfüm, şekerlemeler ve teknolojik ürünler satılacak.

Rusya’da başlatılacak uygulama, Sovyetler döneminde pazarlar ve mağazalarda bulunamayan lüks ürünlerin satıldığı “beryozka” isimli perakende mağazalarına benzetildi. Dövizle işletilen beryozkalar, Sovyetler için bir döviz kaynağı olmuştu. 

Rus bağımsız medya kuruluşu Mediazona Genel Yayın Yönetmeni Sergey Smirnov, planlanan uygulamayı “Bu tamamen Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği” ifadeleriyle değerlendirdi.