Dünya Basınında Bugün

Son 100 yılın en büyük kasırgası Milton, ABD kıyılarında; Trump, görevden ayrıldıktan sonra 7 kez Putin'le mi görüştü? | Dünya Basınında Bugün

10 Ekim 2024 09:47

T24 Dış Haberler

Milton Kasırgası, Florida körfez kıyılarına ulaşarak tehlikeli rüzgarları ve yaşamı tehdit eden fırtınaları beraberinde getirdi. Son 100 yıl içinde Tampa Körfezi’ni vuran en güçlü kasırgalardan biri olacağı ifade edilen Milton Kasırgası, çok sayıda kişinin bölgeyi terk etmesine ve benzin istasyonlarında yakıtların tükenmesine neden oldu. Bölge İsrail'in İran'a yönelik olası bir saldırısına hazırlanırken Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi Riyad'da bir araya geldi. Yunanistan'ın önde gelen yayın organlarından eKathimerini, Türkiye'deki tarihî Rum Ortodoks Heybeliada Ruhban Okulu'nun yeniden açılması ihtimalinin Ankara tarafından Atina ile müzakerelerde bir "pazarlık kozu" olarak kullandığını yazdı. Kremlin, eski ABD Başkanı ve 5 Kasım seçimleri için Cumhuriyetçilerin adayı olan Donald Trump'ın Beyaz Saray'dan ayrıldığından bu yana Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le 7 kez görüşmüş olabileceği iddiasını yalanladı. 

10 Ekim 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Wall Street Journal | Florida kıyıları Milton kasırgasıyla sarsıldı

Milton Kasırgası Florida körfez kıyılarına ulaşarak tehlikeli rüzgarları ve yaşamı tehdit eden fırtınaları beraberinde getirdi. Florida Valisi Ron DeSantis, beklenen kasırganın ulaştığını duyurdu. Son 100 yıl içinde Tampa Körfezi’ni vuran en güçlü kasırgalardan biri olacağı ifade edilen Milton Kasırgası, çok sayıda kişinin bölgeyi terk etmesine ve benzin istasyonlarında yakıtların tükenmesine neden oldu. Florida genelinde 2 milyondan fazla ev ve işyeri elektriksiz kalırken, sokaklar karanlığa gömüldü. Eyaletin doğu kıyısındaki St Lucie bölgesinde ölümler bildirildi ancak ölü sayısı henüz bilinmiyor.


Al Arabiya | Suudi Veliaht Prensi Selam, Riyad'da İran Dışişleri Bakanı ile görüştü

Bölge İsrail'in İran'a yönelik olası bir saldırısına hazırlanırken Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi Riyad'da bir araya geldi.

İran Dışişleri Bakanlığı, ziyaretin “İsrail rejiminin soykırım ve saldırganlığını” durdurmaya odaklandığını ve “Gazze ve Lübnan'daki kardeşlerimizin acı ve ıstıraplarını hafifletmeyi” amaçladığını söyledi.


eKathimerini | Ankara, Heybeliada pazarlık kozunu kullanıyor

Yunanistan'ın önde gelen yayın organlarından eKathimerini, Türkiye'deki tarihî Rum Ortodoks Heybeliada Ruhban Okulu'nun yeniden açılması ihtimalinin Ankara tarafından Atina ile müzakerelerde bir "pazarlık kozu" olarak kullandığını yazdı. 

"Türkiye, Yunanistan'dan taviz isterken, Heybeliada Ruhban Okulu'nun geleceği daha geniş diplomatik alışverişlere ve Yunanistan'daki Müslüman toplulukların haklarına ilişkin olası tavizlere bağlı olabilir" diye yazan gazete, "Geçtiğimiz beş ay boyunca Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı temsilcileri, Heybeliada Ruhban Okulu'nun geleceğine ilişkin olarak İstanbul'daki Ekümenik Patrikhane ile diyalog halindeydi" ifadelerini kullandı. 

Türkiye'nin Yunanistan'dan karşılıklı tavizler istediğini yazan Yunan gazete, henüz dile getirilmemiş olsa da Müslüman toplulukların hakları, özellikle Yunan devleti tarafından atananları kabul etmek yerine kendi dini liderlerini atayabilmeleri ile ilgili tartışmaların sürdüğünü yazdı. 


The Moscow Times | Kremlin, Trump ve Putin'in 2021'den bu yana 7 kez görüştüğünü yalanladı

Kremlin, eski ABD Başkanı ve 5 Kasım seçimleri için Cumhuriyetçilerin adayı olan Donald Trump'ın Beyaz Saray'dan ayrıldığından bu yana Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le 7 kez görüşmüş olabileceği iddiasını yalanladı. 

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "böyle bir şeyin söz konusu olmadığını" söyledi. 

Ünlü muhabir Bob Woodward'ın “Savaş” adlı kitabında Trump'ın bir dönem daha başkanlık için kampanya yürütürken bile Putin ile kişisel ilişkisini sürdürdüğü belirtiliyor.