Gündem

Emniyet amirinden, DEVA Partili Yeneroğlu'na: Ahlâksız sensin lan, adam gibi konuş, haddini bileceksin

Yeneroğlu, "Zamanı gelince hukukun gereği neyse sizin gibi hukuka uymayan tiplere haddini bildireceğiz" dedi

18 Haziran 2022 10:37

Ankara Kızılay’da Somalililer tarafından işletilen ve daha önce polis baskısı nedeniyle tabelasını defalarca değiştiren Saab Cafe’nin yeniden kendi adıyla yaptırdığı tabelasının açılış törenine polisler müdahale etti. DEVA Partili milletvekili Mustafa Yeneroğlu kafenin tabelasının beyaza boyandığını gösteren fotoğrafı, "Yine zorbalık kazandı" diyerek paylaştı.

Ankara, Kızılay’da Somalilerin restoranlarının mayıs ayından bu yana polisin baskısı altında olduğu iddialarını Meclis gündemine taşıyan DEVA İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu'nun da katılımıyla dün Kızılay’da tabelası yeniden asılacak olan Somali mutfağına ait "Saab Restoran"ın açılışı yapıldı.  Çok sayıda polis restoranın açılışı öncesi sokakta önlem aldı.

Yeneroğlu ile polisler arasında tartışma çıktı

Açılış sırasında polisler ile Yeneroğlu arasında tartışma yaşandı. Açılış sonrasında polis ekipleri tabelanın kaldırılmasını istedi.

Medyascope'un videosuna yansıyan görüntülerde Yeneroğlu, polisin bu isteğinin hukuksuz olduğunu belirterek karşı çıktı ve Çankaya Emniyeti’nden bir emniyet amiri ile sözlü tartışma yaşadı.

"Kızılay’ın göbeğinde ırkçılık yapıyorsunuz, hukuksuz talimatları uygulamayacaksınız, haddinizi bileceksiniz, saygısızlık, terbiyesizlik yapmayacaksınız" diyen Yeneroğlu’na emniyet amiri, "Susar mısın, sen haddini bileceksin, parmağını sallamayacaksın bana" şeklinde karşılık verdi. Yeneroğlu, "Zamanı gelince hukukun gereği neyse sizin gibi hukuka uymayan tiplere haddini bildireceğiz" dedi. Emniyet amiri de, "Senin gibi tiplerin ne olduğu belli, ahlâksız sensin lan, adam gibi konuş" dedi. 

Tabela beyaza boyandı

Yaşanan gerilimin ardından emniyet amiri, tabelada yer alan yeşil, sarı ve kırmızı renklerinin "terör örgütünü çağrıştırdığını, o kısımların beyaza boyanması halinde tabelanın yerinde kalabileceğini" söylemesi üzerine tabelanın bir kısmı beyaz renge boyandı.

Yeneroğlu, daha sonra Twitter'dan yaptığı paylaşımda tabelanın tamamının beyaza boyandığını gösteren görseli paylaştı ve "Yine zorbalık kazandı... Yine ben güçlüyüm, kaba kuvvetle zayıfı ezer geçerim, hukuk arkadan gelsin diyenler kazandı... Geçecek inşallah bu günler, bitecek bu güç sarhoşluğu, son bulacak bu zorbalıklar... Ama unutmayın ki siz bu kötülüklerinizle anılacaksınız!" yazdı. 

Yeneroğlu, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Hayatımın büyük bölümü yurt dışında Türk düşmanlığı ve İslam düşmanlığıyla mücadele ile geçti. Ancak polisin insanlara böcek muamelesini bile fazla gördüğü, alenen hukuksuzluğu dayattığı böyle bir manzara ile karşılaşmadım. Gün gelecek, polis hukuk devletine uyacak!" dedi. 

Yeneroğlu şunları kaydetti:

"Umarım Saab Cafe önünde yaşananların tamamının videosu ortaya çıkar ve polis kimliği taşıyan o kişinin devlet benim kibri içinde insanları nasıl taciz ettiğini, yüzümüze nasıl sigara dumanını üflediğini, aşağıladığını, edep bilmez bir halde senli benli konuştuğunu görürüz.

İktidardakiler güç sarhoşluğu içinde öyle bir faşist dalganın önünü açtı ki dün yaşananlar zaten çok sıradan haller. Birçok polis siyasi amirlerinin hukuk bilmez tutumunu ve cezasızlık politikasını bildiği için vatandaşa her türlü kötülüğü yapabiliyor. Maalesef bunlar artacak.

Önümüzdeki aylarda çok daha büyük kötülüklerle toplum sindirilmeye çalışılacak. Hukuksuzluklara karşı sesini çıkaranlar daha fazla baskı görecek. Sözde dezenformasyon yasası sonrasında çok daha fazla tutuklamalar olacak. Azim ve sabırla mücadele ederek bu kötülükleri aşacağız." 

Somali uyruklu işletmeci: Ben Türk olarak burada çalışamıyorum

Irkçı saldırıya maruz kaldıklarını belirterek polise tepki gösteren Somali uyruklu Türk vatandaşı işletmeci kadın, "Tabela açmak yasak mı? Türkiye’de yasal olarak çalışmak suç mu? Bu kimliğim. Ben Türk olarak burada çalışamıyorum. Benim üç tane çocuğum var. Suçsa vereyim bu kimliği gideyim. Niye böyle oluyor çözemiyorum. Bu ırkçılık. Bu rengi Allah yaratmış. Siyah olmak suç mu? Ama Allah verdi bu rengimi, yıkayamıyorum, silemiyorum bu rengimi" dedi.