Dünya

Soğuk Savaş'tan sonraki en büyük esir takasında Moskova'ya uçan çocuklar, anne babalarının Rus casusu olduğunu nasıl öğrendi?

11 yaşındaki Sofia ve 8 yaşındaki Daniel, bir kelime bile Rusça bilmiyor

06 Ağustos 2024 15:26

T24 Dış Haberler

Ankara'dan Moskova'ya perşembe günü inen Rus hükûmetine ait uçak, Soğuk Savaş'tan bu yana gerçekleştirilen esir takasında Rusya'ya teslim edilenleri taşıyordu. Ancak Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geri dönenleri karşılamak üzere beklediği piste inen merdivenlerden ilk inenler arasında şaşkın görünen iki çocuk vardı. 11 yaşındaki Sofia ve 8 yaşındaki Daniel ne dil biliyordu ne de yeni ülkelerini tanıyorlardı. 

11 yaşındaki Sofia ve 8 yaşındaki Daniel Arjantin'de doğdu. Daha sonra aileleri Maria Mayer ve Ludwig Gisch ile birlikte Slovenya'ya taşındılar ve Mayer burada bir online sanat galerisi işletirken Gisch de bir bilişim şirketi kurmuştu. 

Mayer arkadaşlarına, ailenin sokak suçlarından kaçınmak için kendi ülkeleri Arjantin'i terk ettiğini söylemişti. Aile evde İspanyolca konuşuyordu; çocuklar Ljubljana'da İngilizce eğitim veren bir okula gidiyordu. 

Takasın olduğu gün, Sofia ve Daniel kendilerini Moskova'nın Vnukovo havaalanında kırmızı halı üzerinde, her iki tarafta hazır olda bekleyen askeri şeref kıtası ve Putin ile yüz yüze buldular.

Rusya Devlet Başkanı, Sofia'ya bir buket çiçek uzattı ve "Buenas noches" dedi.

Aslında Arjantinli olmadıklarını ilk kez uçakta söylediler

Daha sonra Putin'in sözcüsü Dmitriy Peskov, ebeveynlerin çocuklarına aslında Arjantinli olmadıklarını ilk kez Ankara'dan Moskova'ya giden uçakta söylediklerini açıkladı.

Maria ve Ludwig takma isimlerdi; gerçek isimleri Anna Dultseva ve Artem Dultsev'di; Rusya'nın SVR istihbarat teşkilatının gizli "kaçaklarıydılar".

Çift, Aralık 2022'de Ljubljana'nın sakin bir banliyösündeki aile evlerinin müttefik bir istihbarat servisinin ihbarı üzerine silahlı polisler tarafından basılmasıyla tutuklandı. Ebeveynlerinin tutuklanmasının ardından Sofia ve Daniel koruyucu aileye verildi ve Perşembe günkü takasa kadar onlarla bir araya getirilmedi.

Putin'in kim olduğunu bile bilmiyorlardı

Britanya merkezli The Guardian gazetesi, geçen yıl vakayı haberleştirmek için Slovenya'yı ziyaret ettiğinde, ailenin arkadaşlarından hiçbiri, iki çocuklu kibar ve sıradan bir çiftin böylesine dramatik bir sır saklıyor olabileceğine inanmıyordu. Hatta bir komşusu tüm bunların yalancı gazeteciler tarafından uydurulduğunu iddia etti; bir arkadaşı ise perşembe günü uçaktan inerken Putin tarafından kucaklanan Mayer'in "gri bir fare" olduğunu ve kesinlikle bir casus olmadığını söyledi.

Moskova'ya giden üç saatlik uçak yolculuğuna başlamadan önce Sofia ve Daniel tek kelime Rusça bilmiyordu. 

Havaalanı terminaline girdikten sonra anne babalarına pistte kendilerine çiçek uzatan adamın kim olduğunu sordular. Peskov, "Putin'in kim olduğunu bile bilmiyorlardı" dedi.

Peskov, Dultsev'lerin çocuklarına uçakta verdikleri sarsıcı haberi, casus olmanın "kaçınılmaz bir parçası olarak" ve "işleri uğruna bu tür fedakarlıklar yapmaları ve hizmetlerine olan bağlılıkları" ile açıkladı.

Pazartesi günü tüm aile Moskova banliyölerindeki SVR merkezinin arazisinde gezinirken Rus televizyonuna çıkan Dultseva, "Ülkemize ve Vladimir Vladimirovich'e (Putin) çok minnettarım" dedi.