Gündem

Sivas Katliamı'nın 30'uncu yıldönümü: Madımak Oteli'nin önünde yitirilen aydınlar anıldı

"Bu mahkeme bu devran döndükten sonraki gerçek adalete kaldı"

02 Temmuz 2023 11:05

Sivas Katliamı'nın 30'uncu yıldönümü katliamda yaşamını yitirenler anıldı. Sivas'taki anmada Madımak Oteli'ne doğru yürüyüş gerçekleştirildi. Otelin önüne karanfil bırakıldıktan sonra aileler adına olayda hayatını kaybedenlerden Murat Gündüz'ün babası Mehmet Gündüz, "Madımak utanç müzesi olana kadar mücadelemiz devam edecek" dedi.

Sivas’ta Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Sivas Şubesi'nin ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı'nın önünde toplanan kitle, "Sivas'ı Unutma Unutturma", "Sivas Şehitleri Ölümsüzdür", “Katiller halka hesap verecek”, "Sivas'ın hesabı sorulacak", "Sivas'ın ışığı sönmeyecek" sloganlarıyla Madımak Oteli'ne doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüş boyunca katliamda yaşamını yitirenlerin adları okunarak "Yaşıyor" denildi.

Anmaya milletvekilleri, Alevi kurumları, siyasi parti üyeleri katıldı. 

CHP: Sivas Katliamı Cumhuriyet’in yıkılmasına niyet etmişlerin, Cumhuriyet’e meydan okumasıdır

CHP; Madımak Katliamı’nın 30. yıl dönümünde, Sivas’ta Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Sivas Şubesi önünden Madımak Oteli’nin bulunduğu yere kadarki yürüyüşe, kalabalık bir heyetle katıldı.

CHP Grup Başkanı Özgür Özel, TBMM İdare Amiri ve CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Ankara Milletvekilleri Murat Emir ve Aliye Timisi Ersever, Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız, Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, CHP Sivas İl Başkanı Haydar Öztürk ile Divriği Belediye Başkanı Hakan Gök, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Hacıbektaş Belediye Başkanı Arif Yoldaş Altıok; Madımak Oteli’ne kadar “Şeriata Karşı Laiklik, Zulme Karşı Adalet” yürüyüşün ardından Madımak Oteli’nin yerindeki Bilim ve Kültür Merkezi önüne karanfil bıraktı.

Özgür Özel: Bu mahkeme bu devran döndükten sonraki gerçek adalete kaldı

Özgür Özel ve CHP Milletvekilleri, daha sonra burada bir açıklama yaptı. CHP Grup Başkanı Özel, şunları söyledi:

“Bugün Sivas’taki büyük acının, büyük dramın; Sivas’ta yaşanan büyük cinayetin 30. yılında, 30 yıl önceki acıyı her birimiz yüreklerimizde hissederek buradayız… 30 yıl önce Madımak’ta büyük bir insanlık suçu işlendi. Ardından bütün Türkiye; Sivas’a adalet gelmesi için, Madımak’ın hesabının sorulması için tek yürek oldu. Yıllar süren hukuk garabetlerinin sonunda; bir insanlık suçu olmasına rağmen, mahkeme başkanının zamanaşımı uygulaması ile bugün ülkeyi yöneten devrin Başbakanı’nın ‘zamanaşımı pek çok davaya uygulanıyor, buna neden uygulanmasın’ demesiyle sonuçlarından duyduğu memnuniyeti söylemesi ile artık bu mahkeme milletin vicdanına; bu düzen bu devran döndükten sonraki gerçek adalete kaldı. O güne kadar biz, adalet bayrağını taşımaya ve Sivas’ın hesabının sorulacağı güne kadar burada olmaya devam edeceğiz.

Tam burada, ‘Cumhuriyet burada kuruldu, burada yıkılacak’ sloganlarının atıldığını biz unutmadık. Sivas Katliamı, herhangi bir katliam değildir. Sivas Kongresi’ne atfedilen, Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı bu şehirde, Cumhuriyet’in yıkılmasına niyet etmişlerin, Cumhuriyet’e meydan okumasıdır. Hepimize meydan okumasıdır.

Bu ülkenin her birisi değeri olan; Alevi’sine, Sünni’sine, Kürdüne, Türküne; bu farklılıkların yarattığı güce inat, bu farklılıklardan fay hatları yaratmaya çalışanların o fay hattının üzerinde tepinerek siyaset yapanların, kutuplaştırma siyasetinin mimarlarına karşı; bu milletin Anadolu irfanının, bu milletin farklı renklerinin kardeşliğinin ve bu ülkede türkü yapanların, türkü yakanların; türkü yapanları yakanlardan güçlü olduğunun yeminine tanıklık etmeye geldik. 30 yıldır ediyoruz, bundan sonra da tanıklık etmeye devam edeceğiz.

"Acıları yarıştırmıyoruz"

"Bugün Sivas’taki insanlık suçu için buradayız, üç gün sonra Erzincan’da Başbağlar’daki insanlık suçu için orada olacağız. Acıları yarıştırmıyoruz. Acılardan husumet değil, acılardan ders çıkarıyoruz. Bu ülkedeki tüm acıları, insanlık suçlarını, hak ihlallerini birlikte sahipleniyoruz.”

Özel, “Ve hep beraber bu acının karşısında bir dakikalık saygı duruşuna iştirak ediyoruz” dedi ve saygı duruşunda bulunuldu.

Sarıgül: Toplumsal barışa ihtiyaç var

CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, "Türkiyemizde bir toplumsal barışa ihtiyaç var. Kardeşlik hukukuna ihtiyaç var. İncinsen de incitme demeye ihtiyaç var. Düşmanınızın bile insan olduğunu unutmayın demeye ihtiyaç var. Size ağır gelen sözü başkasına söylemeyin demeye ihtiyaç var. Türkiye'mizde seçim süreci bitti. Artık gerginliğe gerek yok. Ayrıştıran değil, mutlaka bütün eleştirileri almamız lazım. Onun için de evrensel hukuk kurallarının uygulanması lazım. Barışa, özgürlüğe, demokrasiye, insan haklarına, bireyin mutluluğuna her zamankinden daha büyük önem var. 30 sene önce bu binanın içerisinde canlar ne yazık ki hunharca katledildi demiyorum, yakıldı, düşünebiliyor musunuz? Bunun acısı her geçen gün içimizde daha da fazla büyüyor. O nedenle bir toplumsal barışı, bir kardeşlik hukukunu, mutlaka da Madımak Oteli'nin müze olmasını özellikle ve özellikle çok arzu ediyoruz. Burası çok önemli bir yerdir. Toplumsal barış için, kardeşlik hukuku için bayrağımıza bağlı, toprağımıza bağlı ulusal birliğimizden ayrılmayan din farkı, dil farkı, ırkı, kültür farkı, mezhep farkı gözetmeyen toplumsal bir barışa, bu toplumsal barışı ve kardeşlik hukukunu parlamentoda sağlamak için canla başla çalışacağız" dedi.

Bina önüne karanfil ve güller bırakıldı

Kentteki ilk anma programı, valilikçe yapıldı. Valilik programının ardından olayda hayatını kaybedenlerin aileleri ile siyasi partiler, çeşitli sivil toplum kuruluşları, Alevi ve Bektaşi derneklerinin temsilcilerinin katılımıyla Seyrantepe Mahallesi'nde toplanan kortej, Mevlana Caddesi güzergahını kullanarak kent meydanından eski Madımak Oteli'nin bulunduğu bugünkü Bilim ve Kültür Merkezi önüne kadar yürüdü. Yürüyüş sırasında en önde, olayda hayatını kaybedenlerin yakınları ellerinde fotoğraflarla ilerledi. Bilim ve Kültür Merkezi önüne gelen ölenlerin yakınları, burada bina önüne fotoğraflarla birlikte gül ve karanfiller bıraktı. Etkinliğe katılan yaklaşık 6 bin kişi, eski otel binası önünde saygı duruşunda bulunarak, olayda ölenlerin isimlerini okudu.

"Müze olana kadar mücadelemiz sürecek"

Aileler adına olayda hayatını kaybedenlerden Murat Gündüz'ün babası Mehmet Gündüz Bilim ve Kültür Merkezi önünde açıklama yaptı.

Gündüz, "1993'te bütün gençler ve demokrat insanlar Pir Sultan Abdal yoldaşları buraya semah dönmeye gelmişlerdi. Maalesef 30 yıldır bu acıyı bize yaşatanlar kahrolsun. Onun için biz buradan ölünceye kadar gitmeyeceğiz. Madımak utanç müzesi olana kadar mücadelemiz devam edecek. Sizlerin sayesinde hep beraberce bu mücadeleyi vermek zorundayız. Birlik beraber olmak zorundayız. Örgütlenmek zorundayız. Her geçen gün karanlığa gidiyoruz. Bu karanlık bizi yutacak. Birlik beraberlik olmazsak bu bizi yutar arkadaşlar" dedi.

Anma programı, konuşmaların tamamlanmasının ardından son buldu.


TIKLAYIN - 30 soruda 30. yıldönümünde Sivas Katliamı ve yargı skandalları: Son davada da "zamanaşımı" yolda, tahliye olasılığı gündemde!

TIKLAYIN - 30 yıl önce bugün Madımak'ta katledildiler: 33 kişinin yaşam öyküsü...

TIKLAYIN - Sivas Katliamı: 30 yıl önce yaşananlar kameralara böyle yansımıştı

TIKLAYIN - Sivas Katliamı'nın 30. yıl dönümünde siyasilerden mesajlar: Adalet, bu yangını söndüremedi, yüreklerimiz kavrulmaya devam ediyor