Gündem

Şirin Payzın ve Murat Sabuncu değerlendiriyor: CHP’nin Suriye konferansının öne çıkanları ve bir eleştiri

28 Eylül 2019 15:14

T24 yorumcuları Murat Sabuncu ve Şirin Payzın CHP’nin Uluslararası Suriye Konferansını değerlendirdi.

Sabuncu, uzun süredir televizyon programlarında aynı isimlerin Suriye’yi yorumladığını belirterek, “Farklı sesler duymayı özlemişiz” yorumunda bulundu. Gazeteciler, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun şu ana kadar yapılan bütün oturumları salondan takip ettiğini aktardı. “İktidarın da bu konferansı yakından takip ettiğini” düşünüyorum diyen Sabuncu, Türkiye’nin “Rusya’nın baskısıyla dolaylı olarak götürdüğü Şam ile görüşmeleri daha doğrudan yapmaya başlayabilir” yorumunda bulundu.

“Entegrasyon sorunu ne kadar çok konuşulursa o kadar iyi” diyen Payzın da, CHP’nin tabanında Suriyeli sığınmacıların sayısından rahatsızlık duyan bir ulusalcı ve milliyetçi grup olduğuna dikkati çekerek, “Böyle bir konferansın CHP çatısı altında yapılması önemli” değerlendirmesinde bulundu. 

“CHP’nin bazen hükümet ve hükümetin trollerinden korkarak hareket ettiğini” ifade eden Payzın konferansla ilgili bir eleştirisi olduğunu ifade ederek, “Belki SDG, kürt siyasetçiler veya ezidiler siyasi sıkıntılar sebebiyle davet edilemezdi, ancak onları temsil edecek bir akademisyen olabilirdi” yorumunda bulundu.

 “Suriyeli sığınmacıların karşılaştıkları sorunlar” başlıklı ikinci panelde konuşmacı olan bir gazetecinin, “24 Haziran sonuçları Suriye’yi de sevindirdi” yorumunda bulunduğu belirtildi.