Dünya

Sınır ötesi atış yapılmasının ardından İsrail, Lübnan'ı vurdu

Lübnan'dan yapılan havan topu ve roket atışını Hizbullah üstlendi

08 Ekim 2023 08:15

T24 Dış Haberler

İsrail ordusu, Lübnan'dan sınır ötesi havan topu ve roket atışı yapılan bölgeye topçu atışına başladığını bildirdi. Lübnan'dan yapılan atışı Hizbullah üstlendi. 

Ordudan yapılan açıklamada, "İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) topçuları şu anda Lübnan'da atışın yapıldığı bölgeyi vuruyor" denildi.

Yapılan açıklamada, "IDF, bu tür bir olasılık için hazırlık önlemleri almıştı. İsrail vatandaşlarının güvenliğini sağlamak için gereken her zaman her bölgede faaliyet göstermeye devam edeceğiz" denildi. 

Reuters'a konuşan üç güvenlik kaynağı, Lübnan topraklarından yapılan atışta İsrail işgali altındaki Sheeba tarlalarında bir askeri pozisyonun vurulduğunu söyledi. 1967'den bu yana işgal altındaki olan toprakları Lübnan kendisinin kabul ediyor.

Lübnan'dan yapılan saldırıyı Hizbullah üstlendi. Yapılan açıklamada biri "radar üssü" olmak üzere üç noktanın vurulduğu belirtildi. 

Lübnan medyası: İsrail-Lübnan sınırında Hizbullah bayrağı gerilimi

Lübnan medyası, İsrailli askerlerin paylaşılan sınırın Lübnan tarafında kalan Hizbullah bayrağı taşıyan kişilere ateş açtığını belirtti. 

Habere göre motosikletli bir grup, cumartesi günü sınıra gelip Hizbullah bayraklarıyla Hamas'ın saldırılarını kutlamaya başladı.

İsrailli askerlerin ateş açtığı ancak kimsenin yaralanmadığı belirtildi. 

Cumartesi sabahı Hamas liderliğindeki Filistinli gruplar, Gazze Şeridi'nden İsrail'e binlerce roket attı. Daha sonra 200 ila 300 arası Hamas militanı İsrail topraklarına sızdı. Paylaşılan görüntülerde Hamas militanlarının İsrail sokaklarında ateş ettiği ve bazı sivilleri kaçırdığı görüldü. Hamas'ın askeri ve sivil rehineleri Gazze Şeridi ve onun etrafındaki köylere taşıdığı belirtildi. İsrail, Hamas'a karşılık olarak bölgeye "Demir Kılıçlar Operasyonu"nu başlattı.

Lübnan'da İran destekli Hizbullah'ın İsrail izleyeceği tutum, başkentler tarafından dikkatle takip ediliyor.