Dünya

Singapur'da LGBTİ+ temalı medya içeriklerinde kısıtlama devam ediyor: Animasyon filmi Lightyear'a yaş sınırı

23 Ağustos 2022 17:15

Singapur hükümeti, eşcinsel ilişki suç olmaktan çıkarıldıktan sonra bile LGBTİ+ temalı medya içeriklerini kısıtlamaya devam edeceklerini duyurdu.

Variety Dergisi'nde yer alan habere göre, 1938 yılında yürürlüğe giren; erkekler arasındaki cinsel ilişkiyi suç sayan yasanın yürürlükten kaldırılması, Başbakan Lee Hsien Loong tarafından pazar günü duyuruldu. Londra merkezli Singapurlu film yapımcısı Anthony Chen, Twitter üzerinden paylaştığı gönderide ‘’Gecikmiş bir karar ama aferin Singapur!’’ dedi.

Yaklaşık on yıl öncesine kadar yasa, eşcinsel bireylerin sahip olduğu işletmelere yapılan polis baskınlarına ve sokaklarda tutuklanmalarına gerekçe olarak gösteriliyordu. Yasa 2010 yılından itibaren nadiren uygulanıyor olsa da, medya içeriklerinde LGBTİ+ karşıtı tutum devam ediyor.

Singapur'da, Disney Pixar yapımı animasyon filmi 'Lightyear', haziran ayında iki kadın karakterin öpüştüğü gerekçesiyle 16 yaş ve üstü olarak sınırlandırıldı. Daha önce, Ulusal Kütüphane Kurulu, aynı cinsiyetten penguen bir çifti içeren çocuk kitabını kaldırmıştı ancak daha sonra onun yerine yetişkin kategorisine alındı. 

İletişim ve Enformasyon Bakanlığı pazartesi günü yaptığı açıklamada; yasa yürürlükten kalkmış olsa bile LGBTİ+ medya içeriklerinde yaş sınırlamasının olmaya devam edeceğini söyledi. 

Bununla birlikte Başbakan Lee, mevcut evliliğin heteroseksüel tanımını mahkemede itiraz edilmekten korumak için ülkenin anayasasını değiştireceğini açıkladı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Asya Direktörü Phil Robertson, anayasa değişikliğinin kabul edildiği takdirde ayrımcılık konusunda ciddi endişeler uyandırdığını söyledi.