Gündem

"Sincan Çocuk Cezaevi'nde 7 çocuk darp edildi"

TİHEK'in hazırladığı raporda olayın yaşandığı sıradaki kamera kayıtlarına yer verildi

12 Kasım 2019 11:56

BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre yedi çocuğun dövüldüğü bildirilen raporda, kamera kayıtlarından seçilen fotoğraflara da yer verildi. Raporda, karşılıklı iki ünitede kalan çocukların sözlü tartışmaya girdikleri ve çocuklardan birinin “kendine zarar verdiği” gerekçesiyle memurlar tarafından götürüldüğü belirtildi. Götürülen çocuğun iki gün sona geri getirileceğinin söylenmesinin ardında da çocukların çevreye zarar vermeye başladığı öne sürüldü.

Raporda “Çocukların çevreye zarar vermesinin ardından lojmanlarda oturan ceza infaz memurlarının takviye olarak çağrıldığı ve robocop kıyafetleri giyilerek çocukların bulunduğu bölüme girildiği" belirtildi.

"Çocuklar tekmelendi"

TİHEK Raporu’nda kamera kayıtlarında ışıkların tamamen kapatıldığı ve odadan çıkarılan çocukların darp edildiği belirtildi. Raporda “Üniteden dışarı çıkartılan çocuklardan ilkinin kafasında yoğun bir kanama olduğu belirtildi. Üniteden çıkartılan çocukların koridorun köşesinde yere yatırıldığı, infaz koruma memurlarının çocukların üzerine çıkarak hareket etmesini engellediği, o esnada yere yatırılan çocuklara tekme atıldığı kamera kayıtları ile tespit edildi" denildi.

Çocukların tek kişilik odaya götürülürken kıyafetlerinin çıkarıldığı ve bazı çocukların yine yere yatırılarak hareket etmesinin engellendiği ve duvara itilerek darp edildiği ifade edildi. Raporda” Bazı çocukların tekli odaya infaz koruma memurları tarafından ayaklarıyla iteklenerek alındığı ve çocukların 22.08’den sonra revire götürüldüğü, yaklaşık bir dakikalık bir muayeneden sonra revirden çıkarıldıkları görülmüştür” ifadesi yer aldı.

"İnsanlık onuruyla bağdaşmıyor"

Raporun değerlendirme bölümünde de yaşananların insanlık onuru ile bağdaşmadığı belirtilerek, şu tespitlere yer verildi:

"Çocukların sağlık raporları incelendiğinde bir çocuğa karşılık neredeyse iki katı kadar infaz koruma memuru ile müdahale edildiği ve bu müdahale esnasında kişiyi savunmasız bırakmanın ve kontrol altına almanın ötesinde orantısız bir güç uygulandığı anlaşılmıştır.

Çocukların vücutlarında oluşan yara ve izlerin infaz koruma memurlarının müdahalesi neticesinde oluştuğu sağlık raporlarından ve kamera kayıtlarından açıkça anlaşılmaktadır.
Çocuklara karşı kullanılan gücün seviyesini haklılaştırabilecek veya açıklayabilecek ikna edici ve inandırıcı herhangi bir husus ileri sürülememektedir.

Ceza infaz kurumunda bulunan kameraların karanlıkta çekim yapabilme özelliğine sahip olmadığı, bu yönüyle sorunlar doğurabileceği, bu sebeple ceza infaz kurumlarında bulunan kameraların gece görüş ve kaliteli görüntü alma özelliğine sahip olması gerektiği değerlendirilmiştir."