Ekonomi

Şimşek, Abu Dabi'de Türkiye ekonomisini anlattı: Enflasyonu düşürmek için güçlü adımlar attık, para politikasındaki gelişmeler cesaret verici

20 Temmuz 2023 00:12

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu formunda Türkiye'nin ekonomik programı hakkında, "Kamu maliyesini iyileştirmek ve çok yönlü bir strateji ile devam edegelen yüksek enflasyonu düşürmek için şimdiden güçlü ön adımları attık. Özellikle para politikası çerçevesindeki son gelişmeler cesaret vericidir" dedi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE) kapsayan Körfez turunda, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Türkiye arasında yaklaşık 51 milyar dolar değerinde anlaşmalara imza atıldı. Körfez turu kapsamında, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından hayata geçirilmesi planlanan iş forumlarının üçüncüsü de Abu Dabi'de Emirates Palace Mandarin Oriental Otel'de yapıldı. 

AA'da yer alan habere göre, forumun kapanışında Türkiye'nin ekonomik programı hakkında bilgi veren Şimşek, "Programımızın 3 ana ayağı vardır; sağlam bir para politikası, mali disiplin, yapısal reformlar. Güvenilir ve kurallara dayalı politikalarla makroekonomik istikrarı güçlendirmeyi hedefliyoruz. Kamu maliyesini iyileştirmek ve çok yönlü bir strateji ile devam edegelen yüksek enflasyonu düşürmek için şimdiden güçlü ön adımları attık. Özellikle para politikası çerçevesindeki son gelişmeler cesaret vericidir. Enflasyonu ve cari açığı düşürmeye yönelik para politikasını aşamalı olarak sıkılaştırmaya devam edeceğiz" dedi.

TIKLAYIN | BAE-Türkiye anlaşmasının ardından gözler Sedat Peker'e çevrildi: İadesi istenebilir

TIKLAYIN | BAE ile Türkiye arasında 51 milyar dolarlık anlaşma imzalandı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın katılımıyla yapılan BAE-Türkiye İş Forumu'nda, iki ülkeden başta gayrimenkul, müteahhitlik, sanayi, tarım, gıda, bilişim ve bankacılık olmak üzere birçok sektörden çok sayıda iş insanı bir araya geldi.

Şimşek, burada yaptığı kapanış konuşmasında BAE ile Türkiye yaklaşık 50,7 milyar dolar değerindeki anlaşmanın BAE'nin Türkiye'ye devam eden güçlü desteği ve ekonomik programa duydukları güven için önemli olduğunu söyledi.

Eylül'de Orta Vadeli Ekonomik Program'la birlikte yapısal reform gündemini de açıklamayı planladıklarını belirten Şimşek, şunları söyledi:

"BAE'li meslektaşlarımızın programımıza inandığını duymak cesaret verici. Bu zirveye hazırlanmak için çok yakın çalıştık. Öncelikli sektörler ile karşılıklı yarar sunan yatırım fırsatlarını halihazırda belirledik. Hazine ve Maliye Bakanı olarak Türkiye'nin ticarete açık olduğunu bilmenizi isterim. Türkiye'de iş yaparken yardımcı olabileceğimiz her konuda kapımız hepinize açık. Son olarak, BAE'nin Türkiye'nin deprem yardım çabalarına verdiği destek için teşekkürlerimizi sunmak istiyorum."