Gündem

Hasankeyf'i sular altında bırakan Ilısu'da ruhsatsız tekne taşımacılığı; AKP İl Başkanı'nın ailesi ile kooperatif üyeleri arasında kavga çıktı

09 Temmuz 2020 16:09

Bişar Arslan
 
Tarihi kent Hasankeyf'in sular altına bırakılmasına yönelik tepkiler sürerken, Siirt'in Botan Vadisi’ndeki tekne taşımacılığı nedeniyle AKP İl Başkanı Ekrem Olgaç'ın akrabaları ile 'Ilısu Botan Yolcu Taşımacılığı Kooperatifi' üyeleri arasında kavga çıktı.
 
Polis ve jandarmanın yatıştıramadığı kavga hastane önünde de devam etti. HDP Siirt Milletvekili Sıdık Taş, taşımacılık yapan Olgaç ailesi ve kooperatifin ruhsatının olmadığını söyleyerek, "Bu kişilerin ustalık belgeleri de yok. Yarın öbür gün burada büyük felaketler olabilir" uyarısını yaptı.
 
Mardin, Diyarbakır, Siirt, Batman, Şırnak illerini kapsayan Dicle Nehri üzerinde yer alan, tarihi kent Hasankeyf'i sular altında bırakan Ilısu Barajı'nda su seviyesinin yükselmesiyle, Siirt'te tekneyle yolcu taşımacılığı başladı. 7 aile birleşerek tekne taşımacılığı yapmak için 'Ilısu Botan Yolcu Taşımacılığı adında bir kooperatif kurdu.  
 
5 Temmuz günü AKP İl Başkanı Ekrem Olgaç'ın akrabaları ile bu kooperatif arasında kavga yaşandı. Taşlı, sopalı kavgayı jandarma engellemek istedi ancak başarılı olamadı. Yaralılar hastaneye götürülmek üzereyken yolda duran taraflar bir kez daha kapıştı, en son kavga da hastane önünde yaşandı. Taraflar atılan gaz bombasıyla dağıtılabildi.
 
Bölgede yaşayan bir kişi, sosyal medyadan yaptığı paylaşımla, Olgaç ailesinin AKP'yi arkalarına alarak hareket ettiğini öne sürerken, AKP Siirt İl Başkanı Ekrem Olgaç, barajın yeni açıldığını belirterek, iddialara ilişkin, "Henüz resmiyet kazanmış bir taşımacılık hattı yok. 'AK Parti'yi arkalarına alarak hareket ediyorlar' iddiaları asla doğru değil. Böyle bir şey söz konusu bile olamaz. Eğer biri çıkıp ayrımcılık yaptığımı söylerse, çeker giderim, bu işi de yapmam" diye konuştu.

HDP'li Taş: Burada taşımacılık yapan Olgaç ailesi ve kooperatifin ruhsatı yok

Haber Ajansı ANKA'ya konuşan HDP Siirt Milletvekili Sıdık Taş ise, burada taşımacılık yapan Olgaç ailesi ve kooperatifin ruhsatının olmadığını söyleyerek, "Bu kişilerin ustalık belgeleri de yok. Yarın öbür gün burada büyük felaketler olabilir" uyarısında bulundu.
 
"Birileri kendi aralarında anlaşmış, gitmiş dışarıdan bir şeyler getirmiş ve acemi, amatör şekilde burayı işletiyorlar. Mesele ranta dönüşünce aralarında kavga etmişler" diyen Taş, "Bu kişilerin ustalık belgeleri de yok. Yarın öbür gün burada büyük felaketler olabilir. Devlet bunu denetlemiyor, bazı kişilere de peşkeş çekmiş" ifadelerini kullandı.
 
Siirt Valiliği’nden yapılan açıklamada ise Tahta Memdük mevkisinde tekne taşımacılığı yapan 2 grubun kavga ettiği belirtilerek, kavgada 6 kişinin yaralandığı, 13 kişinin gözaltına alındığı ve adli işlem başlatıldığı duyuruldu.
 
 
 
 
Medya Koridoru'nda yer alan habere göre, kavgaya tanıklık eden bir kişi, Olgaç ailesinin "Göldeki bütün taşımacılık faaliyetlerini biz yapacağız, burada size izin vermeyeceğiz" diyerek, kooperatif üyelerine saldırdığını söyledi.

"AK Parti'yi arkalarına alarak hareket ettiğim' iddiaları asla doğru değil"

AKP İl Başkanı Ekrem Olgaç ise, kavgayı duyuran sosyal medya kullanıcısının "Ağalık sistemi uyguluyorlar, AK Parti'yi arkalarına alarak hareket ediyorlar" iddialarına "Asla doğru değil. Böyle bir şey söz konusu bile olamaz. Eğer biri de çıkıp ayrımcılık yaptığımı söylerse, çeker giderim, bu işi de yapmam. Baraj daha yeni açıldığı için orada henüz resmiyet kazanmış bir taşımacılık hattı yok. Olgaç ailesi 2 aydır taşımacılık faaliyeti yapıyorlar. Kooperatif yetkilileri ise 1 aydır yapıyor. Bu durum resmiyet kazanmış olsaydı bu problem oluşmazdı zaten. Resmiyet kazanmadığı için taşımacılık yapılacak bölgeleri paylaşamama durumu oluştu"  yanıtını verdi.
 
Kavgayı "3-4 gencin başlattığı bir tartışma" olarak nitelendiren Olgaç, şöyle dedi: "Kooperatif üyesi arkadaşlar, daha önce benim yanıma gelmişlerdi. Hepsini tanıyorum, sevdiğim insanlar. Hatta 10 gün önce kooperatifi kurduklarında beni de açılışa davet ettiler. Bende şehir dışında olacağımı ve döndüğüm zaman bilgi vereceğimi söyledim. Şehir dışından da dün döndüm. Döner dönmez de bu talihsiz olayı duydum.

"Taraflar barıştı"

Olgaç, tarafların kanaat önderi olarak tabir edilen Şeyh aracılığıyla barıştığını ve olayın kapandığını belirtirken, olayı Twitter'da ilk duyuran @botansbey hesabının da silindiği görüldü.