Dünya

Sığınma hakkı olmasına rağmen tecritte tutulan transseksüel kadın, serbest bırakıldıktan sonra tekrar gözaltına alındı

ICE, Aguilar'ı erkekler için bir hapishanede tutuyordu

26 Nisan 2019 15:07

T24 Dış haberler

Kendisine federal mahkeme tarafında ABD'ye sığınma hakkı verilmesine rağmen ICE (ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza) tarafından erkek göçmenlerin kaldığı bir biriminde 6 ay tecritte tutulan Honduraslı transseksüel kadın Nicole García Aguilar serbest bırakıldıktan bir haftadan kısa bir süre sonra tekrar ICE tarafından gözaltına alındı.

The Guardian'dan Nina Lakhani'nin aktardığına göre Aguilar'ın hakimleri bu kararı genç kadının akıl ve fiziksel sağlığına zararlı olduğunu söyledi.

Avukat Tania Linares Garcia, "Aguilar'ın ICE tarafından alıkonulduğu süreç inanılmaz derecede acı vericiydi. Kimse için kabul edilemez ama tecritte tutulmak kendisine bipolar bozukluk, anksiyete ve depresyon tanısı konulan Nicole için özellikle tehlikeli. Fiziksel ve ruhsal sağlığı ciddi derecede kötüleşti. Kabuslar görüyor ve panik ataklar geçiriyordu" diye konuştu.

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği'ne (ACLU) göre Aguilar tecritte tutulduğu süreçte vücut ağırlığının üçte birini kaybetti.

20 Nisan'da serbest bırakılan Aguilar, birtakım belge doldurmak için gittiği ICE ofisinde 24 Nisan'da tekrar gözaltına alındı.

Pink News'ın aktardığına göre Aguilar 2018'de tecavüze, cinayet girişimine ve polis tacizine maruz kaldığı Honduras'ı terk etti, ancak kendisine yasal olarak ABD'ye sığınma hakkı verilmesine rağmen sınırda ICE tarafından gözaltına alınmıştı. 

Honduras'ta 2009 yılında liberal hükümetin bir darbe ile devrilmesinin ardından LGBTİ bireylere nefret suçları ciddi bir artış gösterdi. Cattrachas'ın verilerine göre son 10 yılda ülkede 98'i transseksüel olmak üzere 307 LGBTİ birey öldürüldü.